НОВИНИ

Светът загуби Умберто Еко

Светът загуби един голям мислител и хуманист. На 84 години почина италианският писател и философ Умберто Еко, автор на емблематичните романи "Името на розата" и "Махалото на Фуко". Изключителен ерудит и рядък пример за европейски интелектуалец, който обединява мъдростта на миналото и способността да предсказва бъдещето", заяви италианският премиер Матео Ренци.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:07, 20.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Всичките му романи са събития. Световна известност на историка, филолога и семиотика Еко носи "Името на розата" от 1980 г. Философско-детективската история в италиански манастир от XIV век детайлно описва живота в обителта и религиозните спорове по онова време. Преведен е на 43 езика, а филмът на Жан-Жак Ано му носи допълнителна популярност.

Професорът от Болонския университет тогава е на 48 г., защитил е дипломна работа за естетиката на Тома Аквински в Торино, където учи философия и литература. Средновековната мистика и конспирациите са част от литературния му свят. Пише академични трудове и есета. Завещава ни "Махалото на Фуко", "Островът от предишния ден"," Пражкото гробище", "Баудолино", чието действие е в родния на Еко Пиемонт.

Фамилията му сякаш предсказва склонността му към знаците, дядо му е намерено дете и според традицията на йезуитите от кметството му дават името Еко, съкращение от латинските думи за дар от небето. Син на счетоводител, той от малък е запленен от книгите и музиката. Вярва, че културата изгражда европейската идентичност.

Умберто Еко , Интервю за "Панорама " 2004 г.: "Аз се числя към поколение, което се избави от диктатурата, националсоциалистическата диктатура и фашизма. Така че първият ми импулс беше да не бъдем само италианци, а европейци".

Вярва в Европа и дава мнението си за особено важен днес въпрос.

Умберто Еко, интервю за "Панорама " 2004 г.: "Библиотеките днес са много по-важни откогато и да било. Книгите не са отживелица... а интернет обратното - дава много информация. Една от функциите на паметта, на културата, на библиотеките, на енциклопедиите е не само да консервират информация, а да я отсяват, да я филтрират".

Авторът изгражда своя собствен читател , казва още Еко. Въпреки болестта, той е активен до последно - на 27 януари пише традиционната си колонка в ежедневника "Еспресо".

БНТ променя програмата си и в събота вечер в 23 часа след информационната емисия "По света и у нас" ще излъчи филма "Името на розата". Класиката на режисьора Жан-Жак Ано е снимана през 1986 година и е с участието на Шон Конъри, Ф.Мъри Ейбрахам, Крисчън Слейтър и др.

;

Журналистът от БНТ Бойко Василев взе интервю с Умберто Еко през 2004 година. Вижте какво каза той тогава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15-годишно момиче загина при пожар в дома си
15-годишно момиче загина при пожар в дома си
На какво (не) ни учи съвременното образование?
На какво (не) ни учи съвременното образование?