НОВИНИ

СБЖ с декларация по повод Закона за обществените поръчки

Съюзът на българските журналисти изразява недоволство във връзка с промените в Закона за обществените поръчки.

сбж декларация повод закона обществените поръчки
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 09.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В декларация Съюзът на българските журналисти изразява "дълбокото си възмущение от поредния удар на властимащите срещу свободното слово и независимостта на медиите".

"Скандален текст, въведен като „изключение“ от общите правила в току-що приетия Закон за обществените поръчки, освобождава държавните институции от задължението да обявяват обществена поръчка при „закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги“." - пише в позицията на СБЖ. Според организацията "това „изключение“ развързва ръцете на силните на деня да си подбират по свой вкус медии, в които да наливат значителни финансови ресурси за информационни кампании по оперативни програми на ЕС и по други теми, които ги интересуват. Така се задълбочава порочната практика за директно договаряне между държавните институции и „услужливи“ медии. Всяка институция ще има възможност да си купи програмно време в радио или телевизия, която сама си избере, и да контролира съдържанието на въпросните предавания според своите интереси".

Според позицията на СБЖ така се ликвидира всякаква състезателност и конкуренция на медийния пазар и ще оцеляват не онези медии, които отстояват своята независимост и качествената журналистика, а тези, които угодничат или са удобни за властта.

Цялата декларация можете да прочетете тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДОСТ ще е името на новата партия на Лютви Местан
ДОСТ ще е името на новата партия на Лютви Местан
Искаме съдействие от ЕК за решаване проблемите на границата с Гърция
Искаме съдействие от ЕК за решаване проблемите на границата с Гърция