НОВИНИ

Поднесоха венци и цветя пред Паметника на медицинските чинове в София

Най-висшите държавни институции и обикновени граждани поднесоха цветя и венци пред паметника на медицинските чинове в градинката пред Военномедицинската академия в памет на лекарите, които са загинали в изпълняване на служебния си дълг. Това става по повод Националния ден на спасението, който честваме на 15 август в България. Историята помогни над 130 лекари и над 20 медицински сестри, загинали в изпълнение на своя дълг.

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 15.08.2017
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Този ден се отбелязва в памет на доктор Стефан Черкезов. На тази дата през 1963 година, когато е 26-годишен, той спасява 47 души като ги изважда от горящ автобус, а ден по-късно той умира от раните, които получава при този инцидент. Инициативата за почитане на този ден е на доктор Тотко Найденов, който е гл.ред на в-к "Български лекар".

Интересен факт е, че България е единствената страна от ЕС, която отдава почит именно на лекарите, загинали в изпълнение на служебния си дълг.

От 2012 с решение на Министерски съвет 15 август става официален ден на спасението, в който отдаваме почит на загиналите лекари в изпълнения на професионалния и дълг . От здравното министерство призоваха и колегите си в другите здравни заведения да почетат паметта на своите колеги с минута мълчание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​ДПС: Ахмед Доган не е и не следва да бъде свързван с проекта Цанков камък
​ДПС: Ахмед Доган не е и не следва да бъде свързван с проекта "Цанков камък"
Индия празнува 70 години независимост
Индия празнува 70 години независимост