НОВИНИ

Подписаха Националния рамков договор за 2018 година

Новият рамков договор в здравеопазването беше подписан в късния следобед. В него са предвидени повече пари за направления, изследвания и профилактични прегледи. Заложено е и повишение на цените на почти половината клинични пътеки. До последно подписването на документа беше под въпрос, заради неуточнените дългове на Здравната каса към чуждестранни фондове. На среща при премиера Бойко Борисов съсловните организации получиха уверение, че параметрите на договора няма да се променят.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:02, 28.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

До обяд подписването на Националния рамков договор беше под въпрос, защото не беше ясно как Здравната каса ще погаси просрочените дългове към чужди фондове. Kъм края на януари те са над 133 милиона. А в бюджета за тази година за разплащане с чужди каси са предвидени 73 милиона лева. Решение заедно търсиха премиерът Бойко Борисов, съсловните организации и министрите на финансите и здравеопазването.

Бойко Борисов, министър- председател: Искам да ви помоля да направим така, че да сме един отбор в борбата с кражбите, това е точната дума, в здравеопазването. Не може с 407 млн. лв. повече тази година да влизат в здравеопазването и още февруари месец да излезе, че с 270 сме назад.
С най-добрата апаратура, с милиарди за здравеопазване, с най-добрите и скъпи лекарства, защото ги плащаме, с най-добрите специалисти във всяка една сфера, ние даваме стотици милиони на чуждите здравни каси.

След срещата с Борисов, Надзорният съвет на касата подкрепи подписването на рамковия договор, а здравният министър обясни,че екипът му е убедил премиера и министъра на финансите,че има готов план, с който няма да допусне Касата да има финансови затрудения до края на годината.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: До 15-ти май ние ще направи разсрочване на тези падежи, които са до края на годината в един средносрочен план и нашите задължения ще бъдат изпълнени в рамките на 73-те милиона лева, които са записани в закона за бюджета.

Ананиев гарантира, че задълженията към чужди каси няма да се отразят на договореното с лекарите повишение на цени на клинични пътеки и възможностите за повече направления и профилактични прегледи.

д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Рамковия договор създава условия и за спокойствие и за сравнителна сигурност в системата на здравеопазването. 407 милиона лева са значителна сума, която ще отиде за нуждите на българските граждани, на българските пациенти.

В договора са предвидени повече пари за детско и майчино здравеопазване и за рехабилитация. Здравният министър обеща, повече контрол и дисциплина при изразходването на парите за здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Кралят на валса пристига
ДРУГИТЕ новини: Кралят на валса пристига
Зимата взе първата си жертва в Сърбия
Зимата взе първата си жертва в Сърбия