НОВИНИ

Подписахме договора с Гърция за строеж на газопровод

Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас подписаха политическа декларация за изграждането на газова връзка между двете страни. Българо-гръцката газова връзка е основният маршрут, по който България би могла да получи природен газ от Азербайджан през Турция след 2020 г. Това стана ясно по време на петата годишна среща за междусистемно свързване на страните от Югоизточна и Централна Европа, която се проведе в София.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:05, 29.06.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

По време на срещата днес бяха подписани три меморандума свързани с финансирането и изпълнението на българо-гръцката газова връзка между Комотини и Стара Загора.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Днес тук в тази зала се обединихме и се уверихме в необратимостта по отношение на реализацията на този проект.
Георгиос Статакис, министър на околната среда и енергетиката на Гърция: През последните две три години бяха положени много усилия, беше свършена много работа, за да стигнем до този момент днес българо-гръцката газова връзка е един страхотен проект, който ще донесе ползи и за България и Гърция.
;

Според документите, страната ни потвърждава държавната гаранция от 110 млн. евро, а Европейската инвестиционна банка увери, че ще отпусне заем за тази сума. Останалата част от тръбата се финансира с европейски средства.

Клаус Дитер Борхард, директор „Вътрешен енергиен пазар“ в Европейската комисия: Занимавам се с проекта откакто постъпих на работа в генералната дирекция през 2014 г. Бих сравнил българо-гръцката газова връзка с котка, която има седем живота. Проектът умира шест пъти и отново бива съживяван, а след това се появяват пак нови проблеми. Сега смятам, че този седми живот е истинският - изграждането може да започне, всичко е на място.
;

По план газовата тръба между България и Гърция трябва да бъде завършена през 2020 г. Именно тогава се очакват и първите доставки на азербайджански газ към Централна Европа. България има договорка с каспийската държава да получава годишно 1 млрд. кубични метра газ и именно през Гърция е най-вероятно той да достигне до нас.

Мигел Канете, еврокомисар по климат и енергетика: Българо-гръцката газова връзка е много важен проект, който ние подкрепяме, намираме се към края на проекта и очаквам, че той ще бъде изпълнен в рамките на обявените срокове, не очаквам да има нови трудности.

Еврокомисар Канете увери още, че комисията не е забравила за проекта за газоразпределителен център в България и също ще продължи да го подкрепя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти с белодробни заболявания отново излязоха на протест
Пациенти с белодробни заболявания отново излязоха на протест
Депутатите отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета Борисов 3
Депутатите отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"