НОВИНИ

Покачване на цените и понижаване на добива на пшеница отчитат в Русенско

Тенденция за покачване на цените и понижаване на добива на пшеница отчитат производители в Русенско. Освен меката зима, фактор за по-малките количества са и падналите напоследък проливни дъждове. Все пак тазгодишният добив на кооперацията в село Тръстеник вече е договорен.

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 04.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

През тази година жътвата започна по-рано от обикновено, казват от земеделската кооперация в русенското село Тръстеник. Но все пак се надяват на добра реколта. Затова и сложиха началото на жътвата с традиционен ритуал - да е богата реколтата и да няма градушки.

Росен Коев, председател на земеделска кооперация: „Като потенциал до момента пшеницата имаме много добър и все още имаме, но дъждовете и природните условия напоследък редуцираха добива.”

Според Коев по-ниският добива неминуемо ще се отрази и на цената на хлебна пшеница.

Росен Коев, председател на земеделска кооперация: „Един ден се качва с 2 евро, а на другия – пада с 1 евро. Средно около 270 – 280 лв. според мен ще е цената на пшеницата. В зависимост от добива, може да се надяваме на завишена цена.

Цената се определя в немалка степен и от глобалния пазар, каза още Коев и не се ангажира с прогноза дали ще поскъпне хлябът.

Росен Коев, председател на земеделска кооперация: „Ние работим с български търговци, но оттам нататък те къде продават продукцията, дали за вътрешен пазар или за износ, това ние не можем да кажем.”

Росен Коев вече се е подсигурил, като е договорил продажбата на продукцията си още „на зелено”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превръщат в музей къщата на Антон Новак във Варна
Превръщат в музей къщата на Антон Новак във Варна
Меркел ще представи в Бундестага мерките срещу имиграцията
Меркел ще представи в Бундестага мерките срещу имиграцията