НОВИНИ

Законови предложения за участието на работодатели в учебния процес

Проблемите и перспективите пред висшето образование бяха обсъдени днес в Народното събрание в рамките на форум под патронажа на председателя на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова. Инициативата е на вестник "Труд".

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:54, 03.07.2018
Чете се за: 01:55 мин.
Още

За предизвикателствата, но и възможностите за развитие на висшето образование у нас говориха ректори, представители на бизнеса и на законодателната власт. Промяна в закона за висше образование е необходима - категорични са ректорите.

Анастас Герджиков - ректор на СУ "Св. Климент Охридски": Много пъти в съвета на ректорите сме обсъждали това, че е време да помислим и за нов закон за висше образование, защото са десетки измененията на действащия закон. Той е хаотичен, някои от текстовете противоречат на други, други противоречат на текстове от други закони.

Ректорите посочиха и законовите текстове, които спъват работата им.

проф. Стати Статев - ректор на УНСС: Ние трябва максимално много да отворим възможността българските висши училища и академиите да се коооперират помежду си. Ние сме длъжници и за тази комуникация с бизнеса. Ние реално я имаме. Просто трябва закона да я отвори максимално, за да можеме да си комуникираме на абсолютно всички нива.
Милена Дамянова - председател на парламентарната комисия по образованието и науката: Предложението на професор Статев за активно участие на работодателите в учебния процес е облечено вече в законови предложения, които аз и някои от моите колеги от комисията ще внесем до края на тази седмица, така че това е една поправка, върху която ще можем да работим през лятото с колегите.

Бизнесът посочи, че у нас в момента висшистите на позиции, неизискващи висше образование са над 50 на сто. Природоматематическите и математически специалности са по-малко от потребностите, но за сметка на това завършилите икономическите специалности, администрация и управление и право са повече от необходимите кадри. Изтъкнаха още, че и малкото качествени специалисти емигрират. Затова предложиха:

Васил Велев - председател на Управителния съвет (УС) на Асоциация на индустриалния капитал в България: Правилното е мениджърите да избират работниците и служителите, а не обратното, защото в случая е обратното. Втория момент е за регулиране на плам-приема. И да плащаме за висшисти, които след това ще работят като продавач-консултанти е разхищение на обществен ресурс. Ние не сме съгласни повече да го правим. Затова трябва да се регулира плам-приема. Той не може да бъде повече от 50% от абитуриентите. Трябва да има подбор.

От бизнеса са за намаляващ брой студенти и увеличаващо се качество на кадрите. И още - настояват: да се определят условия, при които училите за сметка на данъкоплатците да бъдат задължени да работят в страната за определен период от време.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа" :Не е възможно местата за прием на студенти да са повече от завършилите абитуриенти. Сбъркан е принципа на висшето образование в България. Стана модерно, защото се плаща да се трупат някакви напълно безсмислени сертификати, зад които практически нищо не стои.

В София броят на заетите е над 700 000 души. В столицата се намират и най-много от университетите в страната - 23 от общо 51 като в тях се обучават над 100 младежи. Въпреки тези данни констатацията на столичния кмет е следната:

Йорданка Фандъкова - кмет на София: През последните години въпреки, че София има най-много хора с висше образование- над 50 %, градът ни също изпитва голям недостиг от кадри, при това добре подготвени и образовани кадри.

Финансирането на университетите вече се преструктурира, изтъкна образователния министър.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Ние държим сметка за 4 неща - за това колко добри показатели имат за учебна дейност, колко добри показатели имат за научна дейност, каква е отчетената реализация, но и каква е бъдещата реализация - дали те обучават професионални направления, където ще имаме бъдещ недостиг на пазара на труда.

Моделите за управление на университетите също бяха засегнати по време на срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състоянието на Жорж Ганчев е стабилизирано
Състоянието на Жорж Ганчев е стабилизирано
Поздрав от Космоса: Руски космонавти с видеопослание до Несебър
Поздрав от Космоса: Руски космонавти с видеопослание до Несебър