НОВИНИ

Политическата цел на ДПС е предсрочни парламентарни избори

Първостепенната политическа цел на ДПС в настоящия политически сезон е предсрочни парламентарни избори след президентските. Това заяви председателят на Парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата по повод началото на новия есенен политически сезон.

bnt avatar logo
от БТА
11:25, 31.08.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
политическата цел дпс предсрочни парламентарни избори

Началото на новата парламентарна сесия започва в ситуация на остра криза на сигурността, липса на ясна визия за бъдещето - нашето, на Балканите, на Европа и на света, заяви Карадайъ. Според него в настоящия парламент не може да бъде постигнато стабилно политическо мнозинство, каквото е нужно на страната. По думите му България трябва да има активна роля в процесите в региона и в Европа. Но без подкрепата на стабилно политическо мнозинство в парламента, без активното партньорство на президента, усилията на премиера увисват като солова акция и изглеждат като "one man show", смята Карадайъ.

Той заяви, че от ДПС разглеждат предстоящите президентски избори не като изолирано политическо събитие, а като част от процеса на преформатиране на политическата конфигурация и стабилизиране на институциите в България. Президентските избори са начало на ново управление в страната, подчерта той.

ДПС внимателно ще анализира платформите на кандидатите за президент и ще спомогне да бъде избран този, който отговаря най-много на националния интерес, посочи Карадайъ. Голямата цел е стабилност и единство на нацията, за което са необходими ценностно хомогенно мнозинство в парламента, стабилно правителство, стабилна президентска институция, национално отговорно партньорство между тях с ясни национални приоритети, подчерта той.

Последните събития поставят България в окото на тайфуна на регионални и геополитически кризи, отбеляза председателят на ДПС. Той призова всички политически сили да бъдат отговорни и да бъде избран президент на всички български граждани. Това според Карадайъ означава да заложат на надпартийни кандидати.

По отношение на вътрешната политика Карадайъ отбеляза, че основният мигрантски поток, който следващото управление трябва да спре, е този на българските граждани, напускащи страната по икономически причини.

Във връзка с предстоящото председателство на България на ЕС Карадайъ заяви, че българските институции трябва да са стабилни и да играят проактивна роля за реформиране на съюза. Само така България има шанс да се превърне от формален в активен член на ЕС. Според ДПС единственият начин да се защити Европа е да се изгради силна и единна отбрана, заяви Карадайъ. Само европейска армия с единно командване, като част от НАТО, ще увеличи нашия отбранителен капацитет и ще осигури охрана на външните ни граници, каза той.

Нека със силата на единството да преодоляваме сериозните предизвикателства, призова Мустафа Карадайъ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да съчетаем природата с археологията
Да съчетаем природата с археологията
Поредно изсичане на дървета в столицата
Поредно изсичане на дървета в столицата