НОВИНИ

Политически формации в Пловдив срещу сделката за Панаира

Този четвъртък общинските съветници на Пловдив трябва да решат дали да приемат безвъзмездното придобиване на близо 21% от държавните акции в Пловдивския панаир. По този начин ще се обезпечи изграждането на Дом на операта върху терена на панаира, мотивира се кметът Иван Тотев. Общински съветници обаче обявиха, че ще гласуват против заради риска градът да бъде натоварен с големите задължения на дружеството. Освен това след 10 дни изтича и давностният срок, в който може да бъде ревизирана сделката за Панаира.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Р. Колева, Н. Ангелова
21:00, 11.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Според кмета Иван Тотев сделката е възможност в Пловдив да се случи нещо добро, след като вчера мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов прие да отстъпи терен от 4,5 декара за изграждане на Дом на операта в панаирното градче.

Иван Тотев, кмет на Пловдив
„Това, което ни спря преди 6 месеца да влезем в едно такова партньорство, е фактът, че тогава не бе ясна собствеността от гледна точка на задлъжнялостта и кредиторите, които са. В момента има яснота по темата – имаме един кредитор в лицето на държавата чрез своята държавна банка. Така че за нас няма опасност да имаме бъдещи утежнявания на общинския бюджет с предявяване на някакви претенции, защото ние бихме имали отношения отново с държавата.”

С придобиването на близо 21% от държавните в момента акции от Международен панаир Пловдив, градът ще отговаря и за 12 милиона лева задължения на дружеството, които са общо 60 милиона. Общинската съветничка от Реформаторския блок Пепа Деведжиева пресмята, че така теренът за Дом на операта, който е 1.36% от общата площ на Панаира, ще излезе на града по 12 хиляди лева за квадратен метър.

Пепа Деведжиева, общински съветник
„След като акциите са държавни, банката е държавна, министерство на културата като част от Министерски съвет е държавата – защо не го направят помежду си това прекрасно като идея съоръжение Дом на операта и въобще слагат по средата Община Пловдив?”

Според Деведжиева няма гаранции, че държавата чрез Министерство на културата ще финансира изграждането на Опера в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромно яйце украсява Сливен за Великденските празници (ВИДЕО)
Огромно яйце украсява Сливен за Великденските празници (ВИДЕО)
Слонове се развълнуваха от среща с кралица Елизабет Втора (СНИМКИ)
Слонове "се развълнуваха" от среща с кралица Елизабет Втора (СНИМКИ)