НОВИНИ

Полицейски протест беляза празника на МВР

Полицаите излязоха на протест в деня на професионалния си празник. Те продължават да настояват за по-високи заплати и за нов закон за МВР. До недоволството се стигна, след като синдикалните организации във вътрешното ведомство и ръководството на министерството не постигнаха съгласие за увеличение на възнагражденията, а само за компенсиране на служителите, които сами са си купили униформите. В парламента вътрешният министър Валентин Радев обясни, че повечето от поставените проблеми са вече в процес на решаване, но за повишаване на заплати може да се говори от следващата година.

Николай Минков
от Николай Минков
17:45, 05.07.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Полицаи, жандармеристи, огнеборци, подкрепени от транспортните синдикати, се събраха на протест пред Народното събрание днес с основното искане заплатите им да бъдат повишени още тази година, а не в началото на следващата.

Протестът раздели редовите служители от висшето ръководство на МВР навръх професионалния им празник. И докато министър Радев поднасяше венци пред паметника на Незнайния войн, на по-малко от 200 метра недоволните полицаи загърбиха символично парламента, заради протакането на поправките в Закона за МВР, с които се очаква да се премахне неравенството в заплащането за едни и същи длъжности.

;

Служителите от МВР предупредиха, че няма да приемат нито символично увеличение на възнагражденията, нито частично решение на проблема с материалното осигуряване.

Марияна Михайлова - полицай: 20 процента поне трябва да ни се вдигнат заплатите. Всяка година да имаме нормална униформа, с която да можем да работим.
Красимир Мирчев - огнеборец: Всичко, което е в службите, освен сградния фонд и пожарните, всичко закупено със средства на пожарникари, като започнете от перални, телевизори, компютрите, всичко е наше, закупено с наши средства.

Според вътрешния министър Валентин Радев напрежение в МВР няма, тъй като повечето от поставените проблеми са вече в процес на решаване.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Няма напрежение, поне от моя страна не виждам такова. Такова усещане имам и от последното заседание на Съвета за социално партньорство, там буквално се договорихме. Да, имат основание, заплатите трябва да бъдат повишавани. И ние сме в диалог не само с тях. Диалогът е двустранен, тристранен, буквално от тях към нас, от мен към правителството. Очаквам това да се случи, но не съм оптимист за тази година, както те настояват, но от началото на следващата година".
;

Синдикатите в МВР са готови да преговарят, но категорично отхвърлят възможността обещаната индексация на заплатите да влезе в сила чак през 2018 г.

Валентин Попов - председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР: С колко да бъдат увеличени заплатите, от коя дата точно, на всички по равно ли, тук министърът е абсолютно прав. Това подлежи на обсъждане и на преговори. Но не подлежи на преговори искането ни за увеличението на заплатите през тази година. С това "догодина", извинявайте, но на колегите им писна.

Синдикатите в МВР се заканиха, че ако не бъдат удовлетворени исканията им, протестите ще станат ежедневни, след като България поеме председателството на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Държавата предприема всички мерки за законността в Асеновград
Валери Симеонов: Държавата предприема всички мерки за законността в Асеновград
Нова стая за майки откриха в центъра на Кюстендил
Нова стая за майки откриха в центъра на Кюстендил