НОВИНИ

Все още не е установена самоличността на нападателя в Барселона

Четирима са арестуваните досега във връзка с атентатите в Каталуния. Според испанските медии терористичната клетка, която стои зад тях, е наброявала 12 членове. Полицията опроверга съобщенията, че е установила самоличността на нападателя, който прегази десетки хора в сърцето на Барселона.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:06, 18.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Терорът в Каталуния най-вероятно е планиран в градчето Алканар, на около 200 километра южно от Барселона, обяви каталунската полиция. Късно в сряда там стана мощна експлозия. На място беше убит един човек, а 7 бяха ранени. Според властите връзката между това събитие в Алканар и нападенията в Барселона и Камбрилс е ясна.

Хосеп Луис Траперо, началник на полицията в Каталуния: Работим върху версията, че двете атаки са били подготвяни от известно време именно от тази къща в Алканар от група, числеността на която още не сме установили. Те сигурно са готвели няколко мащабни нападения в Барселона.

Четирима са арестуваните досега заподозрени. Първият е от ранените в Алканар, а останалите трима са задържани в Рипол, на около 90 километра северно от Барселона. Трима са мароканци, а един е от испанския анклав Мелия на средиземноморския бряг на Мароко. Арестуваните са на възраст от 21 до 34 години.

Никой от тях не е свързван досега с терор, включително Дрис Уукабир, с чиито документи е наето оръжието на вчерашния терор в Барселона - микробусът марка фиат.

Каталунските власти не потвърждават информацията, че 18-годишният Муса - брат на Дрис Уукабир, е бил шофьорът, който влезе с голяма скорост на пешеходния булевард "Рамбла" и в продължение на около половин километър помете десетки хора, преди да избяга пеша. Полицията не изключва нападателят от Барселона да е бил сред петимата терористи, ликвидирани след атентата в Камбрилс през нощта.

Хосеп Луис Траперо, началник на полицията в Каталуния: Четирима от тях бяха застреляни от един полицай. Да убиеш четирима, дори ако си професионалист, не е лесно.

Испанският премиер Мариано Рахой и ръководителят на регионалното правителство Карлес Пучдемон отправиха общо послание за единство.

Мариано Рахой, министър-председател на Испания: Най-важното сега е да си изясним фактите и да пратим престъпниците там, където им е мястото.
Карлес Пучдемон, регионален премиер на Каталуния: Искам да подчертая нивото на ответната реакция на обществото след нападенията в Барселона и Камбрилс. Може и да сме емоционално наранени заради ужаса, който преживяхме, но в същото време сме изпълнени с решимост да се борим срещу тероризма.

Въпреки, че отговорността пое "Ислямска държава", още не е потвърдено, че зад терора в Испания стои именно тази групировка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора от 34 държави са сред пострадалите при атентата в Испания
Хора от 34 държави са сред пострадалите при атентата в Испания
Художници творят благотворително във винарска изба в Пловдивско
Художници творят благотворително във винарска изба в Пловдивско