НОВИНИ

Терористична клетка от 8-12 души е действала в Испания

4-а души са задържани в хода на разследването. Все още не е ясно дали издирваният Муса Укабир е бил зад волана на микробуса убиец и той ли е нападателят, който се е измъкнал, бягайки сред тълпата. Полицейски шеф обясни, че на място е имало полицаи, но не са стреляли, защото е имало много хора.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:17, 18.08.2017
Чете се за: 01:17 мин.
По света

4 ареста, категорично става дума за терористична клетка от между 8 - 12 души, а не за единични действия, групата е подготвяла по-мащабни атаки - това е основната информация от испанската полиция.

Ако белият микробус беше влязъл на "Рамбла" само два часа по-късно жертвите щяха да са значително повече, категорични са експерти.

;

Къде са планирани атаките?

Атаките са планирани в къщата в Алканар, и двата микробуса са наети от МусА Укабир и между експлозията в Алканар и случилото се Барселона и Камбрилс има връзка.

Вероятно е атаката да се е случила по-рано от планираното заради взривовете, а и заради страх нападателите да не бъдат заловени. В испанските медии вече се появи информация, преди два месеца ЦРУ е предупредило властите в Каталуния за възможни терористични нападения.

Според изданието "ЛаВангардия" преди година "Ислямска държава" е публикувала в мрежа видео, в което е имало предупреждение за евентуална атака в Испания.

В клипа дижихадистите показват няколко световни културни и туристически забележителности, които имат намерение да разрушат. Сред тях е и катедралата Саграда Фамилия в Барселона.

И още нещо - ще се окаже ли Камбрилс люлка на тероризма - питат анализатори. Оказва се, че преди 2001 година, пилотът на един от самолетите, който се вряза в Световния търговски център в Ню Йорк е посещавал Камбрилс и се е срещал с местен радикалист.

Предполага се, че двамата са планирали атаките от 11 Септември в Ню Йорк.

;

48 часа преди терора в Испания - събития преди и след атаката на "Рабмла"

В сряда вечер, в малка къща в Алканар, на 200 км от Барселона, проехтява взрив. Един човек загива, друг е ранен. Оказва се, че там се правят експлозиви, и според каталунската полиция те, както и газови бутилки, е трябвало да бъдат използвани при нападението на емблематичната пешеходна зона.

В четвъртък около 5 часа следобед местно време бял микробус помита туристи в Барселона. Час по-късно, в град Вик, на около 80 км от Барселона, е открит друг бял микробус, с който се предполага, че терористите е трябвало да избягат. 8 часа по-късно кола се врязва на крайбрежната в Камбрилс. Мащабната операция по издирването на кървавите деяния продължава.

Хосеп Луис Траперо, директор на полицията в Каталуния: Извършени са 4 ареста. Единият в Алканар, мъжът е бил ранен по време на експлозията, и трима са задържани в град Рипол. Трима са мароканци, а единият е с испански произход от Мелиля. Никой от тях няма връзки с терористични организации.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терорът в Барселона - за Джулия е третият атентат в рамките на три месеца
Терорът в Барселона - за Джулия е третият атентат в рамките на три месеца
Клон на дърво падна върху паркирана кола в София
Клон на дърво падна върху паркирана кола в София