НОВИНИ

Поне 57 са жертвите на бунта в затвора в Алтамира

Расте броят на жертвите след бунта в затвора в бразилския град Алтамира. Според последните данни жертвите са 57, като 16 от тях са обезглавени.

bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 30.07.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Всичко започва около 7 сутринта, малко след като е сервирана закуската. Сблъсъкът е между две две враждуващи банди, вероятно занимаващи се с трафик на наркотици. Част от помещенията за подпалени. Това пречи на властите да стигнат до същинския сблъсък. Всичко продължава близо пет часа. Равносметката 57 жертви, 16 от които обезглавени. Останалите са загинали от задушаване заради дима.

Никой от служителите на затвора не е пострадал. Двама надзиратели са били взети за заложници, но по-късно са освободени.

Ивендър Фонтенели, председател на Комисията за човешки права в щата Пара: Бих могъл да кажа, че сцените са зловещи. Има обезглавени, има загинали от задушаване. Но сега е спокойно, много по-спокойно. Затворниците са разделени. Очакваме властите да предоставят списъци със жертвите и оцелелите."

Става дума за враждуващи криминални групировки, а не за бунт срещу затворите и системата, поясни директорът на местата за лишаване от свобода в щата Пара. Според местни медии капацитетът на затвора в Алтимира е 200 души, там обаче е имало най-малко 300 затворници.

Насилието и бунтовете в затворите в Бразилия са сред най-големите предизвикателства пред властите в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 800 000 пътни нарушения са регистрирани за шест месеца
Над 800 000 пътни нарушения са регистрирани за шест месеца
​Личните данни на 106 милиона души в САЩ и Канада са откраднати
​Личните данни на 106 милиона души в САЩ и Канада са откраднати