НОВИНИ

Пети ден на протести в Габрово

За поредна вечер портестриащи в Габрово се събраха на площада в центъра на града. Тази път обаче значително по - малко.Иво Никодимов - с подробностите:

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:20, 14.04.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Лошото време е най-вероятно да не се съберат много хора на протест. Малцината събрали се влязоха в залата на община Габрово, където започна среща с кмета на града. Пред нея бяха поставени девет искания, сред които и проверка на ТЕЛК-овите решения в града.

Кметът Таня Христова прие символично исканията и поиска среща с премиера и отговорните институции за решаването на проблемите, поставени пред нея.

;

В Габрово се появи проблем с чистотата на града, тъй като ромите в града не ходят на работа в общинската фирма.

Последните дни в Габрово работи само една машина за почистване, защото нейният водач не е от ромски произход. Така чист се оказва само центърът на града.

Таня Христова, кмет на Габрово: Намален е броят на екипите, с които разполагаме за поддържане на чистотата в Габрово. Не знам дали някой ще събере смелост да се върне от тези, които са напуснали града.

Извън центъра контейнерите за събиране на битови отпадъци преливат. Най-тежко е положението около пазара в Габрово. Откакто са започнали протестите в града по улиците не може да се видят хора от ромски произход.

Таня Христова, кмет на Габрово: Голяма част от ромите не са в града. Основно хора от ромски произход са наети в общинско предприятие „Благоустрояване", което се занимава с поддържането на чистотата и озеленяването в нашия град.

1/3 от работещите в общинската фирма за чистота не ходят на работа през последните пет дни. Кметът на града каза, че не знае дали са в отпуск. Утре ще се разбере колко от децата на ромите няма да отидат на детска градина или на училище.

;

Кметът на града сподели, че част от провокациите, за които се твърди, че са се появили, са политически. Тя изтъкна, че подобни провокации са опасни.

Главният секретар на МВР благодари на жителите на Габрово, че не са се отдали на провокации.

гл. комисар Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Първо искам да благодаря на габровци, че те все пак показаха, че може да се протестира по нормалния начин, въпреки така опитите няколко лица за провокация ,успяха да го предотвратят, с общи усилия и на габровци и на моите колеги, които са вече няколко дни там успяваме да опазим обществения ред да няма груби нарушения и се надявам, че техните послания ще се чуят и всички възможни институции ще направят каквото трябва за да бъде осъществен нормален живот.

Полицията и жандармерията ще останат в града колкото е необходимо, каза шефът на жандармерията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вучич призова опозицията за диалог в парламента
Вучич призова опозицията за диалог в парламента
Румен Петков за евролистите на БСП: Политически цинизъм
Румен Петков за евролистите на БСП: Политически цинизъм