Последен ден от срещата на Г-7 в Биариц

Днес са предвидени двустранни разговори, работна сесия по темата за климата и заключителни пресконференции. Очаква се президентите на Франция и Съединените щати Еманюел Макрон и Доналд Тръмп да отговарят заедно на въпросите на журналистите. Пожарите в Амазония и изненадващото посещение на иранския външен министър в Биариц белязаха вчерашния ден от форума.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:22, 26.08.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Лидерите от Г-7 са близо до постигането на споразумение как да подпомогнат битката с горските пожари в Амазония. По думите на френския президент Макрон остава да се уточнят детайлите за техническата и финансова помощ.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Има съгласие, че трябва да подкрепим възможно най-скоро страните, засегнати от пожарите. Те са няколко. Колумбия също отправи призив към международната общност. Вече са установени контакти със страните от Амазония, за да може да бъдат формулирани конкретните ангажименти. На следващо място е въпросът за повторното залесяване на Амазония.

Междувременно домакинът на форума Еманюел Макрон изненада американската делегация, посрещайки в Биариц иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Срещите на Зариф с френските представители и самия Макрон продължиха близо три часа и половина, след което той отпътува.

;

Според официално съобщение на Елисейския дворец разговорите са били позитивни и ще продължат. По думите на германския канцлер Ангела Меркел не бива да се изпуска нито една възможност за избягването на нова ескалация във връзка с иранската ядрена програма.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Това беше паралелно събитие на същото място, но не и в рамките на Г-7. Сега трябва да видим дали има допълнителни възможности за разговори и може би преговори с Иран.

Сред останалите теми през уикенда беше евентуалното връщане на Русия в групата на седемте и търговските войни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бежанските лагери в Гърция са препълнени
Бежанските лагери в Гърция са препълнени
Директорът на Националното музикално училище няма да подава оставка
Директорът на Националното музикално училище няма да подава оставка