НОВИНИ

Постигна ли консенсус българо-македонската комисия за Гоце Делчев?

Постигна ли българо-македонската комисия разбирателствто за личността на Гоце Делчев? Днес имаше поредно заседание в София.В студиото на "Още от деня" бяха двамата съпредседатели проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 12.09.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Утре предстои друго заседание, в което ще бъде обсъдена конкретно темата за Гоце Делчев, каза Ангел Димитров. По думите му има сериозно разминаване в оценките, като надеждата е за сериозна крачка напред. Желанието на българската страна е Гоце Делчев да бъде разглеждан като обединяваща личност от общата история.

От македонска страна проф. Драги Георгиев коментира, че има яснота около дискусионните въпроси за Гоце Делчев. През последните 3 месеца политици и общественици от двете страни изказаха позиции за Гоце Делчев. Имаме добра основа, от която можем да започнем да разговаряме.

Не е работа на комисията да утвърди идентичността на личността на Гоце Делчев, допълни проф. Георгиев.

Проф. Димитров каза, че няма да определят какъв е бил Гоце Делчев, при положение, че и той самият се е определил. В османските документи неговото име почти не се споменава, но пък се споменава характерът на организацията, в която Гоце Делчев работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Рекорди в мрежата
ДРУГИТЕ новини: Рекорди в мрежата
​Тръмп обмисля забрана на продажбата на ароматизирани електронни цигари
​Тръмп обмисля забрана на продажбата на ароматизирани електронни цигари