НОВИНИ

Изложба показва историята на София като столица

Изложба отбелязва 140-години от обявяването на София за столица. Тя е в Градската художествена галерия. Думи, образи и места превръщат града в наш дом.

Айше Сали
от Айше Сали
21:05, 12.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Представяте ли си бул. "Дондуков" с тополи и Съдебната палата без лъвове? Или пък първите трамваи в София? В началото се движели празни, защото хората се страхували от тях.

Аделина Филева, директор на СГХГ: Тук можем да се срещнем със старите квартали на София, когато са били обособени различните махали, да видим за колко кратко време става европейски.

Големите български художници добавят цвят към тази атмосфера, за да превърнат промяната на столицата в изкуство. Никола Танев рисува манифестацията по случай обявяването на България за република и изчезналата ул. "Търговска", Петър Вълчев - събарянето на дворцовата ограда, а Златю Бояджиев - оживлението пред Народното събрание.

Аделина Филева, директор на СГХГ: Например Цанко Лавренов има една сериозна поредица фотографии на бомбардирана и опожарена София, които след това се превръщат във фантастични живописни платна.

Картички, снимки и спомени на журналисти и пътешественици допълват 140-годишната история на София. А в столицата, която бързо променя свята външност, най-важен остава стремежът за връщане на европейското лице на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабната операция по възстановяването от урагана Дориан е в ход
Мащабната операция по възстановяването от урагана Дориан е в ход
Откриха вода на далечна планета
Откриха вода на далечна планета