НОВИНИ

Пострадали хора, материални щети и прекъснат ток заради ураганния вятър днес

Пострадали хора, сериозни материални поражения, прекъснато електричество - това са само част от щетите, които нанесе силният вятър днес. Оранжев код беше обявен в 4 области на страната - Враца, София, Хасково и Кърджали.Електричеството във Враца и Монтана е напълно възстановено, съобщиха от ЧЕЗ. В София абонатите без ток са 180, а в цялата Софийска област - 7 000. Заради силния вятър не работеха лифтовете по Витоша и Боровец. Най-силен беше вятърът във Враца - там поривите стигнаха до 115 километра в час. Обстановката в страната обобщава Яна Тодорова.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова Екип на „По света и у нас“
20:03, 03.02.2018
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Силният вятър, който днес духа почти в цялата страна, действително нанесе доста поражения. Пострадаха и хора. Най-тежка беше обстановката във Враца и София, където беше обявен оранжев код за опасен вятър.

Ураганен вятър със скорост над 115 км/ч създаде бедствена обстановка днес в община Враца. Бурята изкорени дървета, събори покриви, разби витрини и обърна камиони по пътищата.

;

Повече вижте в репортажа на Илиана Минковска.

Враца

Ураганен вятър със скорост над 115 км/ч създаде бедствена обстановка днес в община Враца. Бурята изкорени дървета, събори покриви, разби витрини и обърна камиони по пътищата.

Три камиона на пътя Мездра-Враца се преобърнаха от силния вятър и движението беше затруднено за часове, докато автомобилите бяха преместени от пътното платно.

Центърът на Враца е като след бомбардировка, пешеходната зона е затрупана с ламарини, стъкла, клони и обърнати павилиони.

;

Екипи от пожарната се отзоваха на поредица от сигнали и обезопасиха дървета, които вятърът заплашва да изтръгне.

Маргарита: За първи път ми се случва такова нещо. Един билборд се удари във витрината и счупи стъклото, току-що го сменихме, вижте къде е изкъртило стената, много е страшно.
Борис: Един човек щеше да го отнесе една от ламарините, които падат тук, да му чупи главата.

Ураганът изтръгна от корен няколко огромни дървета, които паднаха върху коли и къщи. Пострадали са най-малко трима души, двама са настанени в болница.

Мария Попова, заместник-кмет на Враца: Има сигнали за села останали без ток, има пострадали хора, за нас е най-важно да запазим живота и здравето на хората, а имуществените щети в последствие ще бъдат отстранявани.

От общината призоваха гражданите да не излизат навън, докато не стихне вятърът. От понеделник комисии ще започнат да описват щетите в града и селата.


В София вятърът също доведе до инциденти - две жени бяха приети в „Пирогов“ с рани по главата. Много хора останаха и без електричество, а през целия ден от аварийно-спасителното звено се отзовават на десетки сигнали за паднали дървета - картина от днешния ден в София след бурния вятър вижте в репортажа на Яна Тодорова.

;

София

Малко след 12 на обяд вятърът отчупва огромно парче мазилка от жилищен блок в Люлин 3 . То се стоварва върху две жени.

Емил, жител на „Люлин“: Там се откърти мазилка, две жени си вървяха тук по тротоара, като падна мазилката мислехме, че е само една жена, а то друга беше затрупана и с един от съседите отидохме да ѝ окажем първа помощ, да викнем линейка, цялата жена беше в кръв.

Екипи на аварийно-спасителното звено са се отзовавали на над 30 сигнала за паднали дървета и опасни рекламни съоръжения.

Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към СО : 3 екипа работят на територията на София, на пожарна безопасност и защита на населението обработват 5 сигнала в район Витоша, „Драган Цанков“.

Около 2000 жители на София пък бяха с прекъснато електричество до късния следобед. Най-много засегнати абонати имаше в районите Витоша и Панчарево. 20 екипа работят за отстраняването на авариите, които са причинени основно от паднали дървета и усукани найлони около проводниците.


Заради силния вятър днес не работеха лифтовете в Боровец. Наши зрители ни изпратиха и кадри оттам, на които се вижда как вятърът е съборил дървета. Силният вятър изкорени дърво, което падна върху главен път е-79 на изхода на Благоевград в посока София. Но то вече е отстранено от пътя.

Синоптиците прогнозират, че вятърът ще утихне и утре ще бъде от слаб до умерен почти в цялата страна.

;

Вятърът и валежите ще продължат и тази нощ. Вижте повече в прогнозата за времето:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест във Видин за автомагистрала, АПИ обеща трилентов път
Протест във Видин за автомагистрала, АПИ обеща трилентов път
Над 70% от българските билки се изнасят в чужбина
Над 70% от българските билки се изнасят в чужбина