НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на близка на южнокорейския президент

Президентът на Южна Корея - Пак Гън-хе е знаела за незаконната дейност на своята близка приятелка и съветничка - това твърди прокуратурата на страната. От там вече повдигнаха обвинения срещу Чхуе Сун-сил и срещу още двама бивши съветници на държавния глава. Протестите в Южна Корея не стихват, а призивите за оставка на Пак Гън-хе стават все повече.

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 20.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Президентът на Южна Корея - Пак Гън-хе има "значителна" роля в корупционния скандал, в който е замесена нейната близка приятелка Чхуе Сун-сил. Тя и двамата бивши помощници на държавния глава са обвинени в злоупотреба с власт, опит за принуда и финансови машинации. Предполага се, че Чхуе Сун-сил е изнудвала компании да даряват десетки милиони долари на контролирани от нея фондации. Според прокурорите всичко това се е случвало със знанието на президента Пак Гън-Хе.

Лий Йонг Райо, началник на прокуратурата на Сеул: "На база на всички доказателства, разследващият екип заключи, че президентът Пак Гън-Хе е заподозряна в заговор с обвиняемите".

Очаква се държавният глава да бъде разпитана до няколко дни. От началото на скандала преди месец, Пак Гън-хе вече два пъти се извини публично и обеща да сътрудничи на разследването. През седмицата обаче тя е отказала да отговори на въпросите на разследващите. Случващото се стана причина за най-масовите протести в Южна Корея от 80-те години насам. За четвърти път в Сеул се събраха над половин милион души с искането Пак Гън-хе да подаде оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започна 50-ата мисия на Международната космическа станция
​Започна 50-ата мисия на Международната космическа станция
Над 100 студенти на стаж във Варненския окръжен съд
Над 100 студенти на стаж във Варненския окръжен съд