НОВИНИ

Лекарствата - нова ниша за организираната престъпност

Специализирата прокуратура предяви обвинения на 7 души за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Групата се е занимавала с незаконен реекспорт на скъпоструващи лекарства.В складовете са намерени медикаменти за ревматоиден артрит, астма и инсулин изкупувани от аптечната мрежа и от болниците. Най-вероятон групата се е занимавала с препакетиране на лекарства и нерегламентиран внос от Турция и Румъния. От прокуратурата смятат, че лекарственият бизнес се оформя като нова ниша за организираната престъпност. От прокуратурата смятат, че лекарствата се оформят като нова ниша за криминалния контингент.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:29, 12.12.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Организаторът на престъпната група е фармацевт и вече има три годишна условна присъда по дела за измама и данъчни престъпления. Заради това, Амир Мохамед, който е и половин сириец, вероятно ще остане постоянно в ареста. За другите от групата определени от прокуратурата като "известни столични ДДС-ари", са предвидени парични гаранции от 20 до 50 хиляди лева. В престъпната схема има и други участници, които за зареждали складовете с лекарства.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: А те са нерегламентирано изнесени, най-вероятно защото са съставени документи с невярно съдържание, защото тези лекарства най-вероятно не са стигнали до съответните пациенти.

Освен изписани и платени от касата, са намерени и медикаменти, които са били изкупувани от аптеки. Други са внос от Турция, с които се подменят наши медикаменти за износ. Но най-тревожно е наличието на лекарства, които се прилагат само в болници. Все още се изяснява, дали пациентите, за които са изписвани са реални или мними.

Светлин Спиров - гл. секретар на ИАЛ: При една проверките сме описали голям брой книжки към НЗОК, които се съхраняват от лице и очевидно лекарствата не отиват за тези пациенти.

Обърканото ценообразуване и ниските цени у нас, правят лекарствата крайно интересни за всякакви престъпни групировки, които търсят бърза и голяма печалба. И през последните няколко години криминалния контингент от наркоразпространението и рекета се насочва и към пазара на медикаменти.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Тази ниша в момента се запълва, защото това е нова ниша в престъпната дейност, още повече, че до момента без особен риск,с риск за глоби до 5 хиляди лева да осъществяват такава дейност и печалби, които ги очертах и които са в рамките на милиони.

Лекарствената регулация и нелегални схеми с медикаментите явно все още са нови за разследващите, за които е било нужно известно време за адаптация.

Стефан Джолев - зам. директор на ГДБОП: Работата на ГДБОП по случая трябва да ви кажа, че поради своята специфика ни трябваше известно време да натрупаме административен капацитет, това е първо по рода си дело.

Затова са въвлечени и други контролни органи. Агенция по приходи извършва ревизия на 42 юридически лица, агенция по лекарствата и медицинския одит на аптеки - три в болници и 30 в мрежата. И вероятно предстоят други обвинения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Важни за 2019-а проекти - пред провал?
Важни за 2019-а проекти - пред провал?
Запорирани са 40 дружества, банкови сметки и имот на Иво Прокопиев
Запорирани са 40 дружества, банкови сметки и имот на Иво Прокопиев