НОВИНИ

Повечето коли у нас са с превъртян километраж

Повечето от автомобилите у нас са с превъртян километраж. Затова от Съюза на българските автомобилисти предлагат криминализиране на злоупотребите с цел прикриване на реалния пробег на колите. Защото освен икономическите щети, има сериозни рискове и за безопасността.

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 19.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Днес текстовете бяха внесени в парламента от шефа на СБА Емил Панчев. Предложението е от една до три години затвор за тежките нарушения и глоби до 6000 лева - за по-леките.

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев, който подкрепя поправките, посочи, че и в момента в Наказателния кодекс има текст за манипулирането на километражите, но сега ще бъде добавена конкретика. Според статистиката една трета от катастрофите у нас са заради състоянието на автомобилите.

Настимир Ананиев - председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения: За съжаление, се получава едно двойно превъртане. Коли, които в Германия, там всяка трета кола също й превъртат километража, които са превъртени вече веднъж в Германия, да кажем, от 400 хил. км. на 200-250, се внасят в България, тук с още 100 хил. им свалят, предлагат се на около 160-170 хил. км. по нашите автобурси, а всъщност те са на над 400 хил. км., което е два пъти повече. Доста е притеснително, тъй като е свързано с ПТП-та, с човешки животи.
Инж. Емил Панчев - председател на СБА: Всичките тези предложения, които сме записали, се надяваме да бъдат приети от депутатите и съответно да намалее бройката на измамените граждани.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 артисти творят съвременно изкуство на „Ломеа 2016”
12 артисти творят съвременно изкуство на „Ломеа 2016”
72-часова мярка за неотклонение на шофьора, блъснал майка с две деца в Ямбол
72-часова мярка за неотклонение на шофьора, блъснал майка с две деца в Ямбол