НОВИНИ

Повечето политически сили в парламента дадоха положителна оценка за Герджиков

Повечето политически сили в парламента дадоха положителна оценка на назначения за служебен премиер професор Огнян Герджиков и коментираха, че в кабинета влизат експерти от различни области. Утре този състав на Народното събрание ще се събере за последен път. Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи пред депутатите, че в утрешния брой на Държавен вестник ще бъде обнародван указът на президента за разпускане на 43-то Народно събрание от 27 януари и за насрочване на парламентарните избори на 26 март.Репортаж на Надежда Василева.

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 25.01.2017
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Докато за предпоследен път този парламент приемаше закони, основна тема в кулоарите беше новият служебен кабинет.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Поне досега от проф. Герджиков няма кой да се е изказал негативно и смятам, че това е добър избор.

Недоволен се оказа Радан Кънев, тъй като с Герджиков били на различни позиции по темата за съдебната реформа.

Радан Кънев, председател на ДСБ: Винаги съм бил резервиран към кадрите на НДСВ. Мисля, че връщането в политиката през задния вход не е най-добрият знак. А иначе виждаме един амбициозен кабинет.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова днес не коментира избора на Герджиков.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Защото искам да погледнем на Министерски Съвет в цялост.

Красимир Янков пък посочи, че БСП ще има и политическо искане към служебния кабинет.

Красимир Янков, БСП: Още от първите дни да е ясно с факти и обстоятелства какво точно се е случило в тези две години управление на Борисов.

ДПС очакват служебният кабинет да гарантира честни и прозрачни избори и смятат, че министрите ще са с експертни качества. Одобряват фигурата на Огнян Герджиков.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Има опит в политиката, така че нашата оценка винаги е била положителна персонално към него.

И реформатори, и патриоти, и АБВ смятат, че Огнян Герджиков ще се справи добре като премиер.

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: Все пак е безспорна обществена личност, не смятам, че ще има някакви политически увлечения в една или в друга посока.
Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт: Проф.Герджиков е не само уважаван юрист, но и уравновесен политик, така че според мен не трябва да се очакват някакви резки движения и пристрастност на това правителство по отношение на провеждането на изборите.
Георги Кючуков, АБВ: Професор Герджиков не само ще свърши работата, която е основната - да подготви и проведе изборите както трябва, но при него и при министрите, които са избрани ще има една приемственост, за да няма безвремие в държавата.

По отношение на датата за изборите, от ляво отново посочиха, че са настоявали за 26 март, защото парламентът отдавна е изчерпан, и дадоха негативна оценка за работата му.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Загубено време за България в излишни противопоставяния и неразумни решения с проекции в бъдещето - например 16 милиардния заем, реформите, които се направиха, вредни, и връщане на България назад.

От ГЕРБ подчертаха, че президентът се е съобразил с датата, която иска левицата. Надяват се по време на кампанията да има сблъсък на идеи, а не скандали като вчерашния за сектор енергетика.

Цветан Цветанов: Виждате, че се превръща като една махленска свада, което смятам, че е недопустимо за българсия парламент.

Утре преди да отзвучи последният пленарен звънец, лидерите на групи ще направят оценка на свършената работа

Цецка Цачева, председател на НС: Утре последно редовно пленарно заседание за мандата на 43-тото НС. Закривам пленарното заседание.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители настояват да се повиши подпомагането на земеделска продукция
Производители настояват да се повиши подпомагането на земеделска продукция
Животновъди обсъдиха актуални проблеми на форум в Сливен
Животновъди обсъдиха актуални проблеми на форум в Сливен