НОВИНИ

Портрет на Огнян Герджиков

Новината, че указът на президента Радев за назначаването му за служeбен министър-председател е вече факт, завари професор Огнян Герджиков в Пловдив. Именно там той даде и първото си интервю пред Българската национална телевизия, което знаете излъчихме още снощи. Моменти от интервюто и важни факти от политическата и житейска биография на проф.Герджиков подбра Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:13, 25.01.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

В първото си интервю като служебен премиер, професор Огнян Герджиков призна пред БНТ, че приема новия пост като огромна отговорност.

проф.Огнян Герджиков, служебен министър-председател: Не ми беше никак леко да приема тази тежест върху гърба си, тъй като знам колко е трудно, не само за България. Светът е в състояние на турболентност, а ние сме част от демократичния свят. Много ще искам да разчитам на подкрепата на президента, също и на хората посочени от него за министри в кабинета служебен. Изключително отговорна задача. Разбира се държавата трябва да се управлява, така че да бъде спокойна. Това, което е направено от тези преди нас да бъде надградено, да се види къде има слабости, за да бъдат отстранявани.

Наред с подготовката на честни парламентарни избори, професорът посочи като важен приоритет на служебния кабинет и работата, свързана с предстоящото българско председателство на ЕС.

Върхът в политическата биография на Огнян Герджиков е избирането му за председател на 39-то Народно събрание през 2001 година, след спечелването на изборите от НДСВ. Като парламентарен шеф той се опита да се пребори срещу гласуването с чужди депутатски карти, но не успя.!

Четири години по-късно, през февруари 2005-та, с гласовете на 119 депутати бе свален предсрочно от поста с обвинение, че блокира парламентарния контрол, за да предпази вицепремиера Лидия Шулева от атаки около приватизацията на "Булгартабак.

Огнян Герджиков е избиран два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Носител на орден "Стара планина". Професор е по търговско право в Софийския университет, автор на монографии и десетки статии в тази област. В свободното си време пише стихове и свири на флейта.

Фамилията на професора е известна със своето дълголетие, майка му живя до 100 години, а леля му скоро навърши 105. И може би затова когато навърши 70 Герджиков се пошегува, че мечтае в деня на стотния си рожден ден да пробяга 100 метра под 30 секунди. Играе тенис на корт поне два пъти седмично и даже казва, че гони всяка топка все едно животът му зависи от това.

Оказва се, че името му не за първи път е споменавано за премиер. Историята разказва самият Герджиков пр представянето на биографичната му книга "Аз не бях политик" .Случката е от времето, когато Симеон Сакскобургготски трябвало да реши кой да стане министър -председател.

Тогава излезли извън двореца Врана, тъй като царят се опасявал да няма подслушвателни устройства. Отишли в парка, започнали да обсъждат кой да е премиер и когато станало дума, че от НДСВ настояват да е Симеон, той отговорил: "Аз не ставам" и се обърнал към професора с думите - Герджиков, защо вие не станете? А отговорът на професора бил - "Аз още по-не ставам".

През следващите два месеца до предсрочните парламентарни избори професор Огнян Герджиков ще трябва да докаже обратното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненски общински съветник иска промяна в Закона за образованието
Варненски общински съветник иска промяна в Закона за образованието
Кои са лицата в служебния кабинет?
Кои са лицата в служебния кабинет?