НОВИНИ

Две експлозии избухнаха в наводнения химически завод в Тексас

Две експлозии са избухнали в химическия завод край Хюстън, щата Тексас, съобщиха от компанията собственик „Arkema Inc“. Във вторник компанията евакуира всички работници, които все още бяха в завода, а властите в окръг Кросби наредиха евакуацията на живеещите в радиус от 2,4 км около предприятието.

две експлозии избухнаха наводнения химически завод тексас
bnt avatar logo
от БНТ
13:03, 31.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

„В около 2 часа местно време бяхме информирани от Центъра за спешни операции на окръг Харис за две експлозии и черен дим от завода на „Arkema Inc“ в Кросби, Тексас“, се казва в изявлението.

По-рано днес компанията съобщи, че взрив в обекта е почти неминуем, тъй като заради наводненията в щата ключова охладителна система на завода не работи.

Като предпазна мярка беше евакуирана зоната от 3 км около завода за органични пероксиди. Производството му има широк набор от употреба, включително при производството на пластмаси, лекарства и строителни материали, но става изключително леснозапалимо, ако не се охлади при правилните температури.

В своето изявление от компанията посочиха още, че тежките наводнения в района са причина да не работи основният източник на захранване в завода, както и два други допълнителни източника.

Производството на завода има широк набор от употреба, включително при производството на пластмаси, лекарства и строителни материали, но става изключително леснозапалимо, ако не се охлади при правилните температури.

„Органичните пероксиди са изключително леснозапалими и както се разбрахме с властите, най-добрият начин за действие е да оставим огъня сам да изгори“, заявиха от „Arkema Inc“.

„Искаме местните жители да бъдат наясно, че продукцията се съхранява на няколко места в обекта и заплахата от вторични експлозии остава“, посочиха още от компанията и настояха гражданите да не влизат в периметъра на евакуираната зона, освен ако нямат разрешение от властите.

Град Кросби се намира на около 40 км от Хюстън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров: Работи се по всички версии за изчезналия Адриан
Цацаров: Работи се по всички версии за изчезналия Адриан
Монтираха 10 нови паркомата в Синята зона в Пловдив
Монтираха 10 нови паркомата в Синята зона в Пловдив