НОВИНИ

Правителството ще разгледа законопроекта за противодействие на тероризма

Законопроектът за противодействие на тероризма ще разглеждат днес министрите. Той беше обсъден и одобрен от Съвета по сигурността към Министерския съвет. С него се определят три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, а националният контратерористичен център се разполага в ДАНС.

bnt avatar logo
от БНТ
06:07, 06.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Текстовете на проектозакона дават изключително широки правомощия на МВР, ДАНС и военни да влизат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушават имущество. В случай на заплаха, антитерористите ще могат да изземат лични документи, да ограничат достъпа ни до интернет, смяната на населено място.Въоръжените сили ще имат право да обискират, проверяват вещи и използват оръжие.

Законът предвиждат при нужда антитерористите да подслушват заподозрени до три години, вместо сегашния срок от три месеца. Друга от предвижданите мерки е задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм.

В студиото на "Денят започва" секретарят на Съвета по сигурността заяви, че когато трябва да се пресича или предотвратява терористична дейност, то очевидно трябва да се прилагат твърдите мерки.

Георги Кръстев - секретар на Съвета по сигурността: Всъщност, когато се казва въоръжените сили, армията, звучи доста стряскащо. Но всъщност става дума за правомощия, които части и военнослужещи получават точно в рамките на антитерористична операция. Тоест това не е нещо, което се използва всеки ден, постоянно и на територията на цялата страна. При всички случаи трябва да се използват методите на информационното противодействие, ако това е кадифената ръкавица, методите на службите за сигурност, на контраразузнавателните служби. Но когато трябва да се пресича терористична дейност, да се предотвратява, да се задържат извършители или заподозрени, очевидно се прилагат твърдите мерки. Това е неизбежно и то е за сигурността на хората.
;

Вижте целия разговор с Георги Кръстев в студиото на "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност в Полша преди срещата на върха на НАТО
Засилени мерки за сигурност в Полша преди срещата на върха на НАТО
Най-малко 16 души бяха убити при самоубийствен бомбен атентат в Сирия
Най-малко 16 души бяха убити при самоубийствен бомбен атентат в Сирия