НОВИНИ

Фермерско изложение на био продукти пред земеделското министерство

Фермери от защитени зони в Стара планина представиха днес продукцията си на специализирано изложение в Министерството на земеделието и храните. Посетителите можеха да опитат традиционни храни за Западния и Централен Балкан като млечни продукти, биологичен пчелен мед, сладка от горски плодове. Идеята е да се популяризират тези биохрани и да се покаже, че те могат да осигурят поминък на местните хора.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:21, 05.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Краве, овче и биволско кисело мляко, с неповторим балкански вкус, без консерванти и подобрители, бяха сред най-търсените на изложението. Яни и Дарина представяха фамилията Кулови от ферма под Балкана, където 10 души отглеждат близо 1200 овце, биволи и крави и произвеждат различни видове млечни продукти.

Яни Кулов, с. Васил Левски, община Карлово: Хубаво е, че има такива изложения, защото повече хора опитват истинското, разбират че има такива натурални биопродукти и все повече го търсят.

Карловската ферма продава директно на пазара кофичка кисело мляко за 2,80 лв., кг овче сирене за 15 лева, а биволското - за 17 лв.

БНТ: Защо няма повече такива продукти на пазара?

Дарина Кулова, с. Васил Левски, община Карлово: Защото са по-скъпи, а за съжаление хората търсят по-евтиното.

Това споделя и сем. Начеви, учители от района на Калофер, които имат 200 кошера и произвеждат био мед, за да подпомагат семейния бюджет.

Таня Начева - производител на биомед, гр. Калофер: Цената на биологичния мед е с 40 на сто по-висока в сравнение с конвенционалния. Въпреки това има хора, които са запознати и го търсят.
д-р Любомир Кулински - Дирекция "Контрол на храните", БАБХ: Агенцията по безопасност на храните прави всичко възможно, за да скъси пътя от фермата до крайния потребител. В резултат на това през последните 4 години у нас се появиха над 480 производители, които предлагат директно своята продукция на крайния потребител.

Заедно с кулинарния любимец Ути Бъчваров днес фермерите подготвиха и вкусен миш-маш за близо 300 души. Макар и трудно, пазарите за директни продажби на продукти от стопанствата си проправят път. В момента у нас работят десет фермерски пазара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Път с препятствия към плажа
Път с препятствия към плажа
Професионален празник на българската полиция
Професионален празник на българската полиция