НОВИНИ

Два пъти повече разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София

Тази година в София се издават два пъти повече разрешителни за строеж на нови жилищни сгради спрямо миналата. Това показва сравнение на първите тримесечия на 2015 и 2016-та по данни на Националния статистически институт. В същото време повечето агенции за недвижими имоти в София отчитат застой в продажбите на жилища. Подобна е ситуацията и във Варна. Обратна е тенденцията в Благоевград и Пловдив, където търсенето от началото на годината се е увеличило.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
20:07, 05.07.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Двустайни и тристайни апартаменти на втория и третия етаж, със средна площ от 74 квадратни метра. Такива са най-търсените жилища в София. Предпочитани са сгради, построени след 2000-та година.

Страхил Иванов - собственик на агенция за недвижими имоти: Най-интересно е, че имаме ръст на интереса към комплекси, които са над Околовръстното шосе в София, а не само в градска част. И интересът през последните 9 или 10 месеца е над 10 - 15 % от страна на купувачите към затворените комплекси.

Увеличава се и броят на така наречените инвестиционни купувачи, които влагат спестяванията си от банките в имущество. А след това отдават жилищата под наем.

Страхил Иванов - собственик на агенция за недвижими имоти: Търсенето повиши наемните цени. Много трудно се намира под 150 - 200 евро нещо на територията на София какво и да е то, където и да е то.

Подобно раздвижване на пазара през първото тримесечие на годината отчитат и брокерите във Варна. Цената на квадратния метър в центъра на града е подобна на тази в централните части на столицата - 1000 - 1200 евро.

В момента обаче продажбите в града и курортите около него са в застой. За разлика от минали години, все по-малко руски граждани купуват апартаменти в курортите "Св. Св. Константин и Елена" и "Златни пясъци". Увеличава се обаче броят на турските и гръцките граждани, които инвестират в големите градове в страната.

Кристос иска да изживее старините си в България, а Василий е женен за българка. И двамата са от Гърция и искат да купят апартаменти в Благоевград. Признават, че са избрали Югозападна България заради спокойствието и красивата природа.

И докато в Благоевградско най-търсени са имотите в селата около АМ "Струма", в Русе купувачите избират централната част на града, с изглед към река Дунав. Брокерите отчитат повишаване на цените там от 650 на 850 евро за квадратен метър. Това прави апартаментите в центъра на града Русе по-скъпи от тези в Пловдив, където средната цена за квадратен метър е 600 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Професионален празник на българската полиция
Професионален празник на българската полиция
Продажбата на недвижими имоти е в застой, разрешителните за строеж растат
Продажбата на недвижими имоти е в застой, разрешителните за строеж растат