НОВИНИ

Сондата "Джуно" влезе в орбитата на Юпитер

Космическата сонда на НАСА "Джуно" изпълни успешно мисията си и влезе в орбита около планетата Юпитер рано тази сутрин след 5-годишно пътуване до планетата. Мисията на апарата е да проучи всичко свързано с Юпитер.

Мария Чернева
от Мария Чернева Джанан Джурал
19:59, 05.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
Още

6 часа и 53 минути - едно дълго пътуване е към края си. 3-секунден радиосигнал дава знак на учените, че мисията е успешна. Преди 5 години НАСА изстрелва сондата "Джуно" , с надеждата да разкрие тайните на най-старата планета в слънчевата система. Смята се, че в орбита на Юпитер все още има много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето. Най-просто казано, мисията на "Джуно" или "Юнона", е да се върне назад във времето и да разкрие подробности не само за формирането на Юпитер, но и на цялата Вселена.

Даян Браун, ръководител на програмата "Джуно": Невероятно е, че успяхме. Вложили сме много време, много усилия, рискувахме страшно много.
Скот Болтън, институт Сан Антонио: НАСА отново го направи! Радвам се, че съм част от този проект, това е една сбъдната мечта за всички нас!
Рик Нйабакен, ръководител на проекта: Бяхме си приготвили схема за действие при извънредни ситуации. Познайте какво - вече нямаме нужда от нея.

1 млрд. и 100 млн. долара и години усилия бяха нужни преди днешния ден. Но сега започва същинската част - "Джуно" трябва да обиколи планетата 37 пъти през следващите 20 месеца и да направи опит да надникне през облаците на Юпитер. "Джуно" ще работи при крайно неблагоприятни условия като силната радиация около планетата и голямо количество прах. Но създателите му са уверени, че подобната на танк конструкция, защитена от 180-килограмова титаниева обвивка ще я предпази и тя ще завърши мисията си успешно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Боговете разменят фланелки и се следят през облаците
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Боговете разменят фланелки и се следят през облаците
Първото българско кино - десетилетия на произвола
Първото българско кино - десетилетия на произвола