НОВИНИ

Правната комисия отказа да гледа резултатите от референдума

Нито една партия освен ГЕРБ не подкрепи вкарването в дневния ред на правната комисия в парламента разглеждането и приемането на резултатите от проведения на 6 ноември референдум. След час дебати единствено депутатите на ГЕРБ гласуваха "за", всички останали против. Един от основните аргументи за гласовете против беше, че решението на ЦИК за референдума се обжалва и не е редно Парламентът да се произнася преди да е ясно становището на Върховния административен съд.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:19, 10.01.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Решението, което правна комисия отхвърли, всъщност означаваше депутатите да кажат "да" на въпросите от референдума. Надделя аргументът, че решението на ЦИК е обжалвано в съда и че докато той не се произнесе, всяко подобно одобрение на резултатите е безсмислено.

Петър Славов - депутат от ПГ на Реформатроския блок: "Законът казва, че решение, прието на референдум, не подлежи на последващо одобрение от НС, а ние с това решение правим нещо подобно и предвид, че не знаем задължително ли е решението или не е задължително, аз не виждам как наистина да гласуваме едно такова решение въобще".
Хамид Хамид - депутат от ПГ на ДПС: "Нека да проявим малко уважение към съдебната власт, нека да изчакаме решението на съда, защото както преди два месеца, така и сега ситуацията не е променена".

Депутатът от Атака Явор Нотев пък постави въпроса за отдавна изтеклите срокове като откри неразбираеми елементи в предложението за решение.

Явор Нотев - депутат от ПГ на Атака: "Съдържа едно послание, което е неразбираемо - до края на 15 декември - защо 15 декември има край и има ли начало този ден?
;

От БСП се противопоставиха на влизането на тази точка в дневния ред на правната комисия, а бившият председател на парламента Михаил Миков определи дебата като илюстрация на схоластичен спор колко дявола могат да се съберат на върха на една игла.

Михаил Миков - депутат от ПГ на "БСП лява България": "И понеже всички народни представители искат да се покажа като големи сторонници на мажоритарни избори в два тура и се чудят колко дявола да струпат на върха на иглата така че да не стане това. Смятам, че такава позиция е непочтена",

На всички изказани аргументи председателят на правната комисия отговори с това, че са длъжни да уважат волята на народа, че няма време да се чака решението на съда. Изтъкна и факта, че референдумът е проведен в рамките на това народно събрание.

Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси в НС: "Ние сме отговорни да вземем решение по този вот на избирателя, а точно другото означава един безуспешен някакъв опит за летене, не знам на дяволи или на какво и в каква посока и порядък, но опит да не се види въпросът по същество".

Независимо от отхвърлянето на решението от правната комисия, утре то влиза като първа точка в дневния ред на парламента. От ГЕРБ пък обещаха в четвъртък да внесат техен законопроект за мажоритарен вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преизбраха шефа на Специализирания съд
Преизбраха шефа на Специализирания съд
Затвориха детските градини в четири благоевградски села
Затвориха детските градини в четири благоевградски села