НОВИНИ

Празник на баклавата по случай Курбан Байрам

Ароматен и сладък празник на баклавата организираха на мегдана в търговищкото село Драгановец. По повод Байрама над 30 майсторки от района и съседни шуменски села изнесоха за дегустация близо 50 тави със сиропирани изкушения.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
07:35, 12.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Чудни аромати и вкусове на масло, канела, лимон и орехи възбудиха апетита на гостите, които имаха възможност да опитат от традиционна турска баклава от 60 точени листа до лакомство приготвено от картофено тесто. Най-вкусните и атрактивни десерти бяха отличени в кулинарна надпревара.

БНТ: Обичате ли баклава?

- Обичаме. То ни личи.

- Щом е сладко – всички обичаме. Подслаждаме си живота. И си правиме вкъщи, няма значение те дали правят турците или българите.

Фани Ахмедова, организатор на празника: Направихме много около 40-45 вида баклави, които ги изложихме тука. Така всички сладко ядем и сладко си говорим.

За авторството на апетитния сиропиран десерт спорят народите от Близкия изток. Турците обаче са всепризнатите майстори на баклавата като освен различни вкусове са дали и причудливи имена. Баба Фатме показа как се правят т. нар.„пръсти на везира”, която се поднасяла на султаните.Тя вече е надиплила пет тави с баклава за Байрама.

Фатме Аптулова: Ще видите как навивам сега. Да не изсъхне тестото. - Майсторлък иска ли се за баклавата? - Много. Много се иска.

Жените от местното читалище за втори път правят празникът на баклавата, за да възродят древните кулинарни традиции и добросъседството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи депутатски мандат за опозицията в Беларус от 20 години
Първи депутатски мандат за опозицията в Беларус от 20 години
Обучение на лекари във варненската Военноморска болница
Обучение на лекари във варненската Военноморска болница