Ароматен и сладък празник на баклавата организираха на мегдана в търговищкото село Драгановец. По повод Байрама над 30 майсторки от района и съседни шуменски села изнесоха за дегустация близо 50 тави със сиропирани изкушения.
Чудни аромати и вкусове на масло, канела, лимон и орехи възбудиха апетита на гостите, които имаха възможност да опитат от традиционна турска баклава от 60 точени листа до лакомство приготвено от картофено тесто. Най-вкусните и атрактивни десерти бяха отличени в кулинарна надпревара.
БНТ: Обичате ли баклава?
- Обичаме. То ни личи.
- Щом е сладко – всички обичаме. Подслаждаме си живота. И си правиме вкъщи, няма значение те дали правят турците или българите.
Фани Ахмедова, организатор на празника: Направихме много около 40-45 вида баклави, които ги изложихме тука. Така всички сладко ядем и сладко си говорим.
За авторството на апетитния сиропиран десерт спорят народите от Близкия изток. Турците обаче са всепризнатите майстори на баклавата като освен различни вкусове са дали и причудливи имена. Баба Фатме показа как се правят т. нар.„пръсти на везира”, която се поднасяла на султаните.Тя вече е надиплила пет тави с баклава за Байрама.
Фатме Аптулова: Ще видите как навивам сега. Да не изсъхне тестото. - Майсторлък иска ли се за баклавата? - Много. Много се иска.
Жените от местното читалище за втори път правят празникът на баклавата, за да възродят древните кулинарни традиции и добросъседството.