НОВИНИ

Бойко Борисов ще участва във възпоменателна церемония в Скопие

Премиерът Бойко Борисов утре ще участва във възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В памет на жертвите на Холокоста българският министър-председател, заедно с македонския си колега Зоран Заев, ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:25, 11.03.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Официалната церемония ще започне утре в 11:00 часа българско време в Двора на сградата на някогашния тутовски комбинат, където е и паметната плоча в памет на депортираните евреи. Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в тази церемония на територията на Република Македония. Заедно с него от страната ни пристигат много представители на българската еврейска общност.

През месец март 1943 много много голяма част от евреите, които са живеели на територията на днешна Република Македония, са били доведени в тутовския комбинат, след което са изпратени в концлагера "Треблинка" в окупираната от германците Полша, където са унищожени. По това време България успява да спаси всички свои 48 000 евреи, но за съжаление не успява да спре депортирането на 11 323 души от земите на днешна Гърция и Македония, администрирани по онова време от Третото българско царство. Преди германското нападение над Югославия през април 1941 година броят на евреите във варварска Македония е бил 7 762.

Утре предстои поредна двустранна среща на премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов, на която ще обсъдят както двустранните отношения между двете държави, така и общите проекти на държавите от региона - транспортната, дигитална и енергийна свързаност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Си Дзинпин може да остане на власт до живот
Си Дзинпин може да остане на власт до живот
Спешни аварийни дейности на язовир Рогозен 1
Спешни аварийни дейности на язовир "Рогозен 1"