НОВИНИ

Представиха сборници по повод 100 години от рождението на Иван Пейчев

Два луксозни сборника по повод 100 години от рождението на Иван Пейчев представиха роднини и приятели на поета. На страниците на първия том "Лирика" намират място едни от най-силните стихотворения на твореца. Вторият „Психография и критика" включва прочувания на изследователи върху творчеството на поета.

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:58, 07.12.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още
представиха сборници повод 100 години рождението иван пейчев

"Капитанът" - така Иван Пейчев е познат сред приятелите си. Според тях той излъчва поезия с всяко свое движение, мисъл и жест.

проф. Добрин Добрев, отговорен редактор на томовете: Това е един човек много дълбоко авторефлексивен, изключително чувствителен с много интересно публично поведение. Подобен тип човешки същества ние наричаме гении, за съжаление той е останал в нашето съзнание по-скоро като екзотична личност.

Иван Пейчев е поет на страданието и същевременно е толкова модерен и автентичен, че може да разтърси дори младите, допълва проф. Добрев и разкрива, че рядко в световната литература има такива поети - да работят върху една и съща тема и винаги да са различни. При него единственият страх винаги е бил да не загуби моралната си същност. Иван Пейчев продължава една линия, която тръгва от Пенчо Славейков, Дебелянов и Яворов, обясняват редакторите на сборниците.

За 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев рубриката "В кадър" подготвя филм с малко известни факти от живота и творчеството на поета.

Александър Донев, режисьор на филма: Ще си спомнят един човек, който незаслужено е забравен, не само като автор, като поет, но и като личност.

Филмът ще се излъчи в ефира на БНТ на 17 декември от 19:00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Башар Асад: Победата в Алепо ще е важен етап по пътя към край на войната
Башар Асад: Победата в Алепо ще е важен етап по пътя към край на войната
Професия - автор на фалшиви новини
Професия - автор на фалшиви новини