НОВИНИ

Преференции разместват резултатите на изборите в Хасково

При 100 % обработени протоколи ГЕРБ е победителят на изборите и в 29-и многомандатен избирателен район - Хасково, с резултат от 31,5 %. Втори са от БСП за България, а на трето място гласоподавателите са поставили Движението за права и свободи. Избирателите масово са се възползвали от възможността да гласуват мажоритарно, което води до това имена с по-задни позиции в листите да са избрани за народни представители.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
12:52, 27.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В Хасково ГЕРБ и БСП ще си поделят по три мандата. А патриотите и ДПС печелят по едно място. Феноменът 15:15 отново сработи и това води до размествания в челните тройки. Този път печелившите формули са две - 10:10 и 11:11

Георги Димитров, председател на районната избирателна комисия в Хасково:
Двете най-големи политически сили вкарват по един депутат с номера от листата си. ГЕРБ 11:11 и БСП 10:10. За всички политически сили, които участваха имаше преференции.

Няколко гласа не са достигнали на поставения под номер 9 в листата на ДПС, за да изпревари втория. Въпреки че ГЕРБ печели три мандата, петият в листата е успял да измести третия и така попада в 44-тото народно събрание. Масово преференциално са гласували и симпатизантите на по-малките политически сили.

След напрегнатата изборна нощ експертите от Районната избирателна комисия в Хасково вече завършват протокола от областта, който потегля към Централната избирателна комисия. Приемането и отчитането на протоколи и бюлетини премина учудващо спокойно.

Георги Димитров, председател на районната избирателна комисия в Хасково:
Още в 7 часа приключихме с приемането на протоколите. В седем и пет всички членове на СИК-ове бяха напуснали сградата.

На този парламентарен вот БНТ да направи успешен изборен експеримент. Екипът ни успя да се допише в списъците в хасковското село Жълти бряг, представяйки само командировъчна заповед.

-За първи път ли ви се случва?
-Да за първи път ми се случва да дойде някой с командировъчно.
-Т.е. успях да ви излъжа ?
-Горе-долу така стана.

Целта ни бе да покажем пробойните в системата, а не да опорочаваме вота затова и не попълнихме и не пуснахме в урната бюлетината, която ни предоставиха незапознатите със законодателството членове на секционната комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Газифицирани са два дневни центъра и обществената трапезария в Благоевград
Газифицирани са два дневни центъра и обществената трапезария в Благоевград
Закъснение при обработката на протоколите в Пловдив-област
Закъснение при обработката на протоколите в Пловдив-област