НОВИНИ

Премиера на "Последното изкушение" в Народния театър

Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" беше премиерата на спектакъла „Последното изкушение" по великия роман на Никос Казандзакис. Изключителен актьорски състав представя новия прочит на световната класика.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
23:01, 30.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Веселка Кунчева - един от най-интересните и талантливи млади български режисьори, носителка и номинирана за редица награди, се е заела с нелеката задача да режисира прочутия роман на Казандзакис, а в екипа е събрано цяло съзвездие от актьори.

Веселка Кунчева: "Категорично беше огромно изкушение, което не можах да устоя на този спектакъл, преминахме през доста дълъг и доста тежък път в това море от думи, теми и идеи на този роман, в който се давехме, изплувахме, давехме, изплувахме, докато все пак май додрапахме до брега.

В „Последното изкушение" Никос Казандзакис тълкува саможертвата на Исус Христос по различен от общоприетите представи начин, за което е обвинен в богохулство.

В образа на Исус се превъплъщава младият Пламен Димов. Христо Петков е Юда, Жорета Николова - Богородица и Александра Василева - Мария Магдалена.

Веселка Кунчева: "Това, с което се занимава спектакълът е безверието, в което сме потънали и нуждата от вяра".

Романът на Казандзакис е екранизиран от Мартин Скорсезе през 1988 г. със заглавие „Последното изкушение на Христос". Макар и определен за скандален, филмът получава редица номинации за Оскар, Златен Глобус и Грами.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се общинарите в Копривщица да прегласуват спорното решение за резервата
Очаква се общинарите в Копривщица да прегласуват спорното решение за резервата
Путин коментира арестите при масовите протести в Русия
Путин коментира арестите при масовите протести в Русия