НОВИНИ

Как се стигна до скандала в Копривщица

Решение 166 на Общинския съвет от 17 март връща общия устройствен правилник на Копривщица с няколко забележки. Първо - от плана да отпаднат думите "Архитектурен исторически резерват". Това просто не било вярно, казва вносителят на предложението.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:24, 30.03.2017
Чете се за: 01:46 мин.
У нас
Рашко Христов - председател на Общинския съвет: "Копривщица е записана като архитектурно-исторически резерват в едно постановление на МС от 1971 година. В един куп писма и документи на Министерството на културата е записано вече, че това постановление отдавна не изпълнява ролята си, че то е анахронизъм".

И опозицията в Общинския съвет потвърждава думите му.

Искра Шипева - общински съветник: "В момента последно наименование на Копривщица я третират като "групов паметник на културата" според закона за културното наследство".

Освен това формално уточняване на термините, по-скандалното в решение 166 е предложението да отпадне на охранителната зона. Или зоната, която е под специален надзор от държавните институции и за която важат строги правила за строеж.

Искра Шипева - общински съветник: "Охранителна зона Копривщица има, декларирана е по закона за културно наследство и няма кой да я отмени и не сме ние хората общински съвет Копривщица, които ще отменяме".

Авторът на предложенията обаче твърди, че никой няма намерение да променя правилата за историческата част на Копривщица.

Рашко Христов - председател на Общинския съвет: "Никакви решения не могат да се взимат за промяна на централната градска част на архитектурните ансамбли и паметниците на културата, които са забележителност на града. Единствената идея, която имаме, е да се даде възможност да се развива малък и среден бизнес, да има зони, в които да се развиват малки предприятия - преработвателни, земеделски и т.н."

Според Христов, устройственият план не предвиждал подобно развитие, като бяга от първоначалното задание на общината. Документът обаче е бил подложен до сега два пъти на обществено обсъждане, на което общинските съветници, които сега му противоречат, не са проявили интерес - твърди опозицията.

Искра Шипева - общински съветник: "Там има определени парцели, които са заложени в ОУП като промишлена неиндустриална зона".

В Решение 166 има и предложения и за по-високо строителство в индустриалните зони, отпадане статута на един парк и възможност за изграждане на ски-писта в 2 местности. Което насочи към инвеститорските интереси на голям местен бизнесмен.

Радослав Йовков - бизнесмен: "Това, което аз искам, е да се строи в подходящи зони по подходящия начин, който да бъде съобразен с архитектурата на град Копривщица".

Какво искате да се построи?

Радослав Йовков: "Ами ето искам да се построи ски писта. Искам да се построи да има голям спа център. И ако това нещо не се приеме един ден като положително нещо за града, аз съм първият човек, който не иска да го правя".
;

Но предложения на общинските съветници са юридическа несъстоятелни и затова кметът ще ги върне за прегласуване.

Генчо Герданов - кмет на Копривщица: "Очаквам да отменят решението и да спре този скандал, защото Копривщица отдавна е доказала, че е град, който трябва да го съхраним и да бъде такъв, какъвто е".

Сред гръмотевиците на скандала се чуха и плахи местни гласове - че бурята може да обърне повече внимание на институциите към Копривщица.

Дали резерват или паметник, статутът на Копривщица би трябвало да му носи целеви средства, с които да си поддържа автентичния вид. Това обаче от години не става и както се вижда, къщите са започнали да се рушат.

И освен нов градоустройствен план с ясни правила, без компромиси, градът се нуждае и от ново преосмисляне на статута си на паметник. Но не от Общинския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Небостъргачите правят завои
ДРУГИТЕ новини: Небостъргачите правят завои
Редица трудности пред социалните предприятия в България
Редица трудности пред социалните предприятия в България