НОВИНИ

Кучета в аквариум

Масово в зоомагазините се продават животни в лошо здравословно състояние. За това сигнализираха зрители на БНТ 2. Нещо повече - това е умишлена практика от страна на търговците, твърдят запознати. Защо - вижте в репортажа на Гергана Шумкова.

БНТ2-София
от БНТ2-София Гергана Шумкова
19:28, 30.03.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Преди месец Цветелин се разхожда в столичен мол, когато на витрина на зоомагазин вижда малкия мопс Пако, който нетипично за породата си е изключително слаб. Макар кученцето да е на 3 месеца. Мъжът разказва, че всичките му ребра са можели да бъдат преброени. Цената на кучетата от породата мопс варира между 400 и 700 лева. Цветелин обаче плаща 900 лева. Макар той вече да има едно куче, решава да купи мопса, за да го спаси. Ветеринарите от зоомагазина го уверяват, че кучето е здраво, но когато се прибира вкъщи, на Цветелин му се налага спешно да закара домашния любимец в клиника заради кръвоизлив.

Цветелин
"Лечението му ми излезна, колкото да си купя ново куче."

Оказва се кучето има остра инфекцията в червата от талажа в аквариума, където е живяло.

Марина Иванова - директор на "Четири лапи"
"По голямата част от животните, които са купени, доста често, защото на човек му е станало жал да го гледа в аквариума, развиват различни заболявания. Страшно много сигнали имаме за болни кученца, които са купени от различни зоомагазини, не само в столицата, но и страната. От чисто човешка гледна точка някак си не мога да си представя, че някой ще има за цел да отглежда едно животно, така че то да изглежда зле. Но пък от чисто търговска може и да го използват."

Преди няколко дни Антонела отива до друг зоомагазин в София да купи храна за домашния си любимец.

Антонела Попова
"Видяхме животните, които бяха изложени отвънка - две кученца, които бяха в аквариум, който нямаше според мен нито метър на метър. Нямаха нито вода, нито храна."

Антонела и приятелките ѝ питат служителите на зоомагазина за здравословното състояние на кученцета, но в отговор получават лична нападка.

Антонела Попова
"Коментарът, който получихме, беше: "И ние може да кажем много неща за вас как изглеждате!""

Според Закона собствениците на обекти, в които се отглеждат животни с търговска цел, са длъжни да осигуряват постоянен достъп на домашните любимци до вода. Оказва се обаче, че е много по-лесно да помогнеш на улично куче, отколкото на болен домашен любимец, намиращ се в лъскавия зоомагазин. Контролният орган, които следи търговията с животни е Българска агенция по безопасност на храните. Именно там може да подадете сигнал, ако забележите, че при животните няма вода или храна, а само табелка с цената им!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплащат пенсиите и добавките за Великден от 6 април
Изплащат пенсиите и добавките за Великден от 6 април
Мая Манолова предлага мерки срещу некоректните работодатели
Мая Манолова предлага мерки срещу некоректните работодатели