НОВИНИ

Политици и институции се обединиха в защита на Копривщица

Скандалното предложение на местната власт в Копривщица обедини в обща позиция политици и институции. В гневни реакции хората настояват веднага да бъде спряно решението да отпадне статутът на града като "архитектурно-исторически резерват" в името на местни бизнес интереси.

Айше Сали
от Айше Сали
18:11, 30.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Рашко Христов - председател на Общинския съвет: "Това, което искам да ви кажа, че Копривщица е записана като архитектурно-археологически резерват в едно постановление на МС от 1971 година. В един куп писма и документи на Министерството на културата е записано вече, че това постановление отдавна не изпълнява ролята си, че то е анахронизъм. В друго писмо се пише, че понятие архитектурен и исторически резерват в правния мир и в световния правен мир няма".
арх. Галя Стоянова: "Стъпките в тази посока са точно определени в действащата нормативна уредба. Това е Законът за културното наследство. Такава процедура може да бъде инициирана по предложение на кмета на Копривщица, а такова предложение не е постъпвало. Такова предложение, ако постъпи, предстои много тежка междуинституционална процедура, която се случва с междуведомствена комисия".
Генчо Герданов, кмет на Копривщица: "Няма да се стигне дотам, въобще да се коментира статутът на Копривщица. Копривщица ще остане с този статут и така ще продължава. Ще направим всичко възможно, ще я съхраним и така ще я предадем на идните поколения. Ние сме готови да посрещнем всеки инвеститор в Копривщица, но в рамките на града, в чертите на града. Само и единствено да се строи, колкото искат, но нека бъде в унисон с тази архитектура, която е".
Томислав Дончев, ГЕРБ: "Възлагаме на общинските съветници, 4 на брой, незабавно - има се предвид на сесията утре, да прегласуват решението, взето на заседание на ОС. При неспазване на указанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, ние сме в правото си да прекратим членството на двамата, които са наши членове, а на останалите, имаме намерение да се разграничим от последващите им действия до приключването на мандата".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Станишев поздрави ГЕРБ за спечелените избори
Сергей Станишев поздрави ГЕРБ за спечелените избори
Водата поскъпва с 18%
Водата поскъпва с 18%