НОВИНИ

Президентът Радев очаква кабинет на националното единение

Държавният глава ще свика Народното събрание по-рано от законоустановения срок от един месец. Това каза днес в Пловдив президентът Румен Радев, където присъства на откриването на Шестия европейски форум за социално предприемачество. Той заяви, че няма да оказва влияние на партиите по време на преговорите за състава на бъдещото правителството.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:18, 30.03.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Президентът очаква следващия кабинет да е на националното цел и националното единение. Според Румен Радев моментът около съставянето му ще е труден. Най-вероятно ще се стигне до сформирането на някакъв тип коалиция, което ще изисква компромиси. Затова трябва да се даде достатъчно време на партиите да си свършат работата по формирането на правителството, смята държавният глава.

Румен Радев, президент на Република България: "Надявам се да бъде кабинет на националната цел и националното единение. В никакъв случай аз не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси. Нека спокойно обмислят какво означават тези компромиси, каква е тяхната цена и най-важното - в никакъв случай да не взривят бъдещото управление".

Румен Радев отказа да коментира каква коалиция ще бъде най-добрият вариант, защото не иска да влияе. Заяви, че само ще изпълни конституционните си задължения - да проведе консултации с партиите. Относно искането на партия ДОСТ изборите да бъдат касирани, президентът заяви:

Румен Радев, президент на Република България: "Аз мисля, че мераците на господин Местан ще срещнат преди това оценката на българските институции".

Държавният глава постави висока оценка на провеждането на парламентарния вот и благодари на всички, участвали в организацията на изборите.

Румен Радев, президент на Република България: "За мен изборите протекоха нормално. Давам им висока оценка. Българите имаха възможност да изразят свободно своя глас".

Според Радев тепърва предстоят предизвикателствата за това да бъде намерено най-доброто решение за България. Президентът коментира и казуса с Копривщица.

Румен Радев, президент на Република България: "Не е нормално няколко общинари, с каквато и да е цел, да определят бъдещето на Копривщица. Копривщица принадлежи на България. Това е наше културно-историческо наследство".

От профила си във Фейсбук Радев призова всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на общинския съвет за промяна в статута на града-музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата започва проверка заради блокадата по границата
Прокуратурата започва проверка заради блокадата по границата
Няма да разреждат и прехвърлят трихлоретана в Полимери
Няма да разреждат и прехвърлят трихлоретана в "Полимери"