НОВИНИ

Стени на сграда от римско време откриха във Варна

Част от стените на антична сграда бяха открити случайно при строителството на жилищна кооперация в центъра на Варна. Находката се намира на територията на археологическия резерват “Одесос” в близост до Римските терми.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна петя Иванова,Георги Христов
16:47, 30.03.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Според археолозите древната находка е част от римска сграда, построена по времето на династията на Северите в началото на трети век. Вероятно тя се е ползвала като обществено помещение и е една от античните постройки, открити в района на Римските терми. Стените ѝ са високи около 3 метра и са високи метър и 60.

Игор Лазаренко - археолог
”Сграда с доста масивни градежи, но част от нея остава под уличната платно и няма да имаме възможност да я видим в перспектива.”

Предстои археолозите да направят още проучвания на римската сграда. След това експертна комисия ще прецени какви промени да бъдат направени в проекта ѝ, за да бъде съхранена археологическата находка.

Игор Лазаренко - археолог
”Най-добрият начин да се съхранят стените на античната сграда, е тя да бъде вградена в новостроящата се кооперация. Това е важно за самата нея, защото излагането ѝ на слънце води до деструктивни проблеми. Освен това във Варна има един плевел, див орех, изключително бързо растящ, който разрушава всичко, в което се вкорени."

Археологическите проучвания ще продължат около две седмици. На този етап те се финансират от фирмата-инвеститор на новата сграда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици се учат как да работят с безконтактни карти
Ученици се учат как да работят с безконтактни карти
Американският държавен секретар е на посещение в Турция
Американският държавен секретар е на посещение в Турция