НОВИНИ

Водата в София поскъпва с 18%

С 18% ще поскъпне студената вода в София от 1 април. Това решиха на закрито заседание от Комисията за енергийно и водно регулиране. Следваща седмица ведомството ще определи и нови по-високи цени за топлата вода и парното, като увеличенията ще бъдат за цялата страна. Токът също ще поскъпне, но от 7 април с 1%. Какво налага шоковите увеличения само седмица след изборите, вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:46, 30.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране застава зад решенията, които взима оглавяваното от него ведомство, но в същото време признава, че новите цени на парното са прекалено високи за най-бедните и те трудно ще плащат сметките си.

Той не бил съгласен и с новата цена на студената вода в София, защото според него тя осигурява прекалено висока печалба за водното дружество. Иванов обаче не каза кои членове на комисията за гласували за повишението.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: "Регулаторът е готов да участва в обществено обсъждане и законодателни промени с цел да се въведат за енергийно уязвими и водно уязвими потребители цени, които са по-ниски от тези, които са обявени".

На въпрос на "По света и у нас" защо КЕВР приема поскъпването след като цените ще са непосилни, Иванов коментира, че заради цената на газа увеличението е задължително.

Най-голямото поскъпване на парното и топлата вода ще бъде в Плевен - с 38%. В София корекцията ще е 23 на сто. Иван Иванов обясни, че ще има нова преоценка на цените в края на юни, но не е ясно в каква посока - нагоре или надолу. Ето как реагираха на новите цени в града с най-голямо увеличение - Плевен.

"Сега ни лъже на КЕВР шефът Иванов, да изтърпим увеличението и есента се очаква някакво намаление, никога не е имало връщане".
Божанка Костова: Може ли такива работи? Двойно колкото сме плащали. И какво да правим?
;

Потърсихме представител на топлинните счетоводители, който да обясни как ще се формират изравнителните сметки след въвеждането на новите цени.

Боряна Колева, изпълнителен директор на фирма за топлинно счетоводство: "Увеличението е изключително високо и се приема шоково от нашите клиенти".

Изравнителната сметка ще бъде на цените, които са били като от април ще има отделяне на енергията, която се мери в абонатната станция. Топлофикациите смятат да спрат отоплението едва след Великден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови проучвания на древния град Хераклея Синтика
Нови проучвания на древния град Хераклея Синтика
И левицата се обяви в защита на Копривщица
И левицата се обяви в защита на Копривщица