НОВИНИ

Мая Манолова предлага мерки срещу некоректните работодатели

Мерки срещу некоректните работодатели, предлага обмудсманът Мая Манолова. Заради зачестилите жалби от работници за неизплатени заплати, общественият защитник ще внесе в новия парламент предложения за промени в 4 закона.

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 30.03.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Манолова ще атакува в Конституционния съд и текст от Кодекса на труда, който дава възможност на фирми в затруднено финансово положение да плащат само 60% от заплатите на служителите си. Междувременно на конференция за нивото на заплатите, организирана от КНСБ стана ясно, че заплатите на заетите в шивашкия сектор у нас са най-ниски в целия Европейски съюз.

В последните дни при омбудсмана са постъпили жалби от служители на 15 фирми в цялата страна, които не са получавали заплати. Сред тях са и шивачките от Дупница, служителите на два хипермаркета и телеком в София. Много от тях днес бяха дошли, за да се оплачат лично.

Собственикът не се ангажирал със срокове за изплащане на възнагражденията. До момента не е стартирала и процедура по несъстоятелност.

Мая Манолова - омбудсман на България: "Некоректните и нагли работодатели буквално се подиграват и със своите работници, и с институциите. Продават фирмите си на нови инвеститори, които са на социални помощи, укриват се или продължават бизнеса си на същото място, но под нова фирма".

Затова Манолова предлага промени в търговския закон, които да забранят продажбата или прехвърлянето на фирми, които дължат заплати и осигуровки. Друга идея е да се даде възможност на служителите да започнат процедура по несъстоятелност, ако предприятието не им плаща редовно. Манолова предлага още промени в закона за обществените поръчки, които да не допускат до участие в процедурите на ~некоректни работодатели. И реформи в Кодекса на труда.

Мая Манолова - омбудсман на България: "Да бъде въведено задължение за работодателя в 3-месечен срок да изплаща дължимите обезщетения".

Друго предложение на Манолова е Главната инспекция по труда да следи дали фирмите плащат заплати и обезщетения на напуснали служители. Директорът на инспекцията подкрепя идеите на омбудсмана и се надява поне част от тях да бъдат приети.

Румяна Михайлова - директор на ГИТ: "Защото освен правата на работниците, те гарантират и ефективостта на контрола, който осъществява ГИТ".
Чавдар Христов - вицепрезидент на КНСБ: "Няма политическа воля, за да бъдат решени тези проблеми. Никой в България няма точна информация колко работодатели, колко не плащат, кога плащат и как плащат".
;

Генералният секретар на "Индъстри-ол-Европа" коментира пред БНТ, че възнагражденията в текстилния сектор, който е сред най-рисковите, може да се повишат, ако държавата се пребори със сивата икономика.

Люк Триангъл - генерален секретар на "Индъстри-ол-Европа": "В същото време трябва да се обърнем и към големите марки, които използват България, като страна с много ниски заплати. Да поемат своята отговорност за цялата верига на производство, където се създава стойността".

Според Триангъл трябва да се търси вариант за повишаване на доходите у нас, за да се увеличи потреблението и приходите в държавната хазна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кучета в аквариум
Кучета в аквариум
Какво съдържа прословутият чл. 50 от Лисабонския договор
Какво съдържа прословутият чл. 50 от Лисабонския договор