НОВИНИ

Заради зле съхранявана храна десетки със симптоми на отравяне в Старозагорско

25-ма души са проявили симптоми на хранително отравяне в Старозагорско. Те са консумирали храна, раздавана по програмата "Топъл обяд". Проверка на РЗИ в Стара Загора е установила, че храната не е била съхранявана в хладилник. Днес Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен извърши проверка на фирмата за кетъринг, резултатите ще станат ясни след няколко дни.

bnt avatar logo
от Д. Петкова, В. Цветанов
19:41, 30.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Снощи 25 човека от селата Едрево, Нова Махала и Зимница са потърсили спешна помощ със стомашно-чревни оплаквания. Всички пострадали са включени в програмата "Топъл обяд", финансирана с европейски средства.

Атанас Кънев: Вчера по обяд вземахме яденето, където ни го дават там от социални грижи. Те го носят там и го оставят в една църква и оттам ни го дават за обяд нали. Ходихме, вземахме яденето и с малкия седнахме да ядем.
Емил Йорданов - с. Нова Махала: Картофки с кюфтенца беше. Изядох ги. Мина един час, час и половина. Като почнах да се потя, да ми стане гадно, лошо. Добре, че дойде един приятел мой. Обади се на сина си и ме докараха тука в болницата.

В клиниката по инфекциозни болести в старозагорската болница са приети 5-ма души, сред тях и момченце на година и седем месеца.

Проф. Лилия Пекова - началник на Клиниката по инфекциозни болести - УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович": Споделиха, че в 10 часа в домовете им от социален патронаж по специална програма „Топъл обяд" е била донесена храна в пластмасови кутии, както всеки ден. Храната е била кюфтета по чирпански с картофи и грах, нещо от сорта, което те са консумирали. Така, че часове след консумацията на тази храна се появяват болки в корема, гадене, повръщане.
;

От Агенция за безопасност на храните в Сливен взеха проби от кухнята, където е приготвена храната, както и от транспортиращите коли. Взети са проби и от натровените хора.

Резултатите ще бъдат готови до няколко дни. Фирмата за кетъринг е регистрирана в Сливен, на адрес, където се намира отдавна неработещ ресторант.

В производствената им база в града, екипът ни не откри никого. В Сливен към момента няма данни за проблеми с фирмата, която снабдява и училища в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на филма Под сянката на Георги Марков
Премиера на филма "Под сянката на Георги Марков"
Черен пазар за фиктивни адресни регистрации на бежанци
Черен пазар за фиктивни адресни регистрации на бежанци