Премиерът Борисов обяви, че той е посъветвал Петкова да си подаде оставката

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял тази сутрин с министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и я е посъветвал тя да се оттегли от поста. Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.

от Източник: БТА
14:02, 23.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Говорих сутринта с нея. Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал. Ако някой е искал да купува дялове, имали са години наред да го направят. За съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка, посочи премиерът.

Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин не сме влияли на тази сделка, защото няма как, добави той по повод промяната в собствеността на ЧЕЗ. Бих казал, че правителствата, които съм управлявал, не сме били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека ви напомня как подадохме оставка първия път - когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високи сметки, заяви Борисов.

Сделка между частни компании в Чехия няма начин как да контролираме или попречим. Имаме институции, на първо място КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС, отбеляза премиерът. По неговите думи сега тези институции ще си свършат работата. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка. За да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. Почтеното и правилното е - това я посъветвах - да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести, уточни премиерът.

Текат тежки арбитражни дела с ЧЕЗ, ЕнергоПро и ЕВН. Да се забърква държавата, че има влияние - ние за стотици милиони се съдим с трите компании в момента. Ако сме имали каквато и да е власт над тях или възможност да упражним власт - отдавна да сме го направили, добави министър-председателят.

;
Бойко Борисов - министър-председател: За съжаление като говорих с нея тя действително каза, че ги познава тези хора и аз не бих оставил ни най малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин ние не сме влияли на тази сделка, защото няма и как. Дори бих казал, че аз и правителството, което съм управлявал и преди, и сега не сме били в никак добри отношения с ЧЕЗ. Нека да ви напомня как подадохме оставка първия път, когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високите сметки. Малко така да ги върна в историята.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Юнкер призна за конфликт между ЕК и Варшава
Юнкер призна за конфликт между ЕК и Варшава
Оставката на министър Теменужка Петкова ще бъде обсъдена на съвет на коалицията
Оставката на министър Теменужка Петкова ще бъде обсъдена на съвет на коалицията