НОВИНИ

Премиерът Борисов: Ще отпуснем 7,5 млн. лв за УНСС

Спешна среща за финансовото състояние на Университета за национално и световно стопанство, който е заплашен от фалит. Премиерът Бойко Борисов и министрите на образованието, финансите и регионалното развитие обсъждат с ръководството на УНСС възможното решение на проблема. На 16 април фирмата, която ремонтира новия корпус на университета, поиска да бъде изплатена сумата за извършените до момента дейности, иначе заплаши да спре ремонта. Още по темата - вижте от прякото включване на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
12:08, 25.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Край на конфликта между УНСС и министерството на финансите. Точка на спора сложи лично премиерът Бойко Борисов, който дойде на място да провери строежа на корпуса на учебното заведение.

Ректорът Стати Статев обясни че има опасност над 2000 студенти да не могат да продължат обучението си, ако проектът не бъде завършен.

От своя страна, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че има редица греши при изграждането на проекта - още в началото, с възлагането на обществената поръчка.

Премиерът Борисов се съгласи, че има нарушения, но не може да бъде оставен незавършен учебният корпус.

Бойко Борисов - министър председател: Не може да го оставим този паметник да стои като "паметник на културата" в този вид. Ако ги оставя да продължат да спорят финанси, МРРБ, университета, да си налагат санкции, корекции и всичко останало, това ще остане така. Не един, не два, не 20 обекта съм довършвал. Така че, във вторник тези 7,5 милиона ще ги гласуваме.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова заяви, че заради нарушенията при усвояване на средства от ЕС, на УНСС е нанесена финансова корекция от 450 000 лв. Тепърва ще се обмисля как тази глоба ще бъде платена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилено полицейско присъствие по основните пътища за празниците
Засилено полицейско присъствие по основните пътища за празниците
Общините служебно ще преизчисляват и връщат парите за местни данъци в курортите
Общините служебно ще преизчисляват и връщат парите за местни данъци в курортите