НОВИНИ

Премиерът Борисов ще се срещне с протестиращите синоптици

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне със синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология, които вчера се обърнаха за съдействие към него с отворено писмо. В него те предупреждават, че няма да работят повече, ако БАН не им предостави достатъчно финансиране и настояват за преминаването им под шапката на образователното министерство.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:35, 08.08.2018 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов е учуден от протеста на синоптиците, защото според него са отпуснати достатъчно допълнителни средства за дейностите на всички институти под шапката на Българската академия на науките.

Бойко Борисов, министър-председател: 15 милиона повече има и за БАН - сега не ги знам защо се карат с института, но ще се срещна с тях.

Проблемът идва от там, че допълнителните 15 милиона са разпределени в зависимост от научните резултати, но не отчитат спецификата на работата на синоптиците, така до тях е стигнала много малка сума и те работят само благодарение на финансирането от Министерството на образованието.

Орлин Георгиев, ръководител отдел "Специализирани измервания" към НИМХ: Получихме по системата за разпределение, утвърдена от БАН 80% за статии и цитати, и само 5% за дейности в полза на обществото, ние считаме това разпределение за ненормално и неефективно за българския данъкоплатец.

Предложението да се отдели субсидията на НИМХ от общата за БАН не се приема от ръководството на академията, затова според министъра на образованието НИМХ ще функционира по-добре извън БАН.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Доколко това е ефективно за тях като нетипична научна организация, такава с постоянно възложена задача, да бъдат зависими от склонността на ръководните органи на БАН, не толкова от председателя, колкото от общото събрание.

От ръководството на БАН излязоха с официално становище, в което заявяват, че принадлежността на института по метеорология и хидрология към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос.

Казват, че БАН винаги е правила максимално възможното за финансирането на метеоролозите. От института обаче четвърти месец предупреждават, че са на ръба на силите си и дори трудно си плащат тока.

Заради липсата на средства, все още основен измервателен уред в НИМХ е живачният термометър. На практика той е забранен за продажба.

Само за поддръжка на парка за измервания са нужни около 70 000 лв. годишно, а заплатите на служителите продължават да са близки до минималната. От Министерството на образованието напълно подкрепят синоптиците, защото оценяват колко отговорна е денонощната им работа. Ако проблемите не се решат по друг начин, от 1 януари 2019 г. институтът може да бъде отделен от БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават да издирват опасната ракета, изстреляна по грешка над Естония
Продължават да издирват опасната ракета, изстреляна по грешка над Естония
Шивачки са принуждавани да теглят бързи кредити в полза на работодателя си
Шивачки са принуждавани да теглят бързи кредити в полза на работодателя си