НОВИНИ

Премиерът на Ирак: "Фалуджа е освободена"

Ключова победа срещу "Ислямска държава". Иракската правителствена армия превзе по-голямата част от град Фалуджа, един от бастионите на джихадистите. Те все още контролират райони в града, но иракският премиер приветства офанзивата като "освобождение " на Фалуджа.

bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 18.06.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Иракски войници вече свалиха знаме на "Ислямска държава " във Фалуджа и развяха националния флаг. Според американския министър на отбраната Аш Картър има още битки да се водят за освобождаването на град, но иракският премиер вече обяви победата на армията.

Хайдер Ал Абади, премиер на Ирак
"Обещахме да освободим Фалуджа и си я върнахме. Нашите смели войници влязоха в града и установиха контрол в райони в него.Все още има отделни места , които трябва да бъда прочистени в следващите часове".

Иракските сили са превзели основната правителствена сграда. Те са били подпомогнати с въздушни удари на международната коалиция.Офанзивата за освобождаването на Фалуджа започна на 26 май. Градът е на 65 километра западно от Багдад и беше в ръцете на "Ислямска държава " най-дълго от всички градове в Ирак и Сирия, по -точно от януари 2014 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Международния музикален фестивал “Варненско лято”
Започва Международния музикален фестивал “Варненско лято”
Има обвинен за убийството на британската депутатка
Има обвинен за убийството на британската депутатка