НОВИНИ

Премиерът подкрепи исканията на българите в чужбина за Изборния кодекс

Премиерът Бойко Борисов подкрепи исканията на българите, живеещи в чужбина за спорните промени в Изборния кодекс. На среща в Министерския съвет с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова те изразиха притесненията си от отпадането на възможността за автоматично откриване на секции в местата, където вече е имало такива.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:32, 05.05.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Среща с българите, живеещи в чужбина, имаше и вносителят на спорните поправки - Валери Симеонов от Патриотичния фронт. След разговора стана ясно, че позицията на Симеонов и Красимир Каракачанов остава непроменена.

Премиерът Бойко Борисов е заявил на срещата,която беше закрита за журналисти, че напълно споделя виждането,че сънародниците ни по света трябва да имат равни избирателни права с българите у нас. На разговора, в който са участвали и Цветан Цветанов, Даниел Митов и Данаил Кирилов, от ГЕРБ са казали, че са готови да преразгледат Изборния кодекс, ако Патриотичния фронт не заплашва правителството.Това разказа на журналистите Стефан Манов.

Стефан Манов - представител на Временния обществен съвет на българите в чужбина: Ако има напредък и няма блокаж, и правителството няма да падне, ще бъдат преразгледани тези текстове. Тоест в момента не трябва да има ултиматум за събаряне на правителството от страна на Патриотичния фронт, това беше.
Силвия Лозева - представител на българите в чужбина: Аз като българин в чужбина смятам, че правата на българите като нация не бива да стават политически футбол. И независимо от това какво се обсъжда в парламента, мисля, че интересите на всички българи трябва да бъдат защитени, независимо от партийните интереси.


;

Омбудсманът Мая Манолова, която беше посредник на срещата между премиера и сънародниците ни от чужбина, съдейства и за разговора им с Валери Симеонов, който е вносител на поправките. След час и половина обсъждане стана ясно, че от Патриотичния фронт не променят позицията си.

Валери Симеонов - председател на ПГ "Патриотичен фронт": Тъй като ние не сме политици, които сме ветропоказатели, които да си сменяме позицията от ден за утре, и имаме дълг към тези 250 хил. човека, които са ни избрали, просто няма как да променим нашата позиция. Към този момент това мога да кажа. Но пак повтарям - оставаме отворени. Уважавам и оценявам все пак позицията на другата страна, че действително ускорено беше приет ИК, не са имали възможност да се включат, въпреки че имаше там няколко неправителствени организации, но понякога така се стичат обстоятелствата.
Мая Манолова - омбудсман на Република България: Имаше декларация от двете страни, че този разговор не е последен, че вратата не е затворена, така че аз се надявам, че - дали с мое посредничество или с друго посредничество или просто с тяхна директна комуникация - разговорите между тях ще продължат.

Омбудсманът коментира, че възможностите в момента са две - президентско вето на Изборния кодекс или законодателно предложение на партиите от управляващото мнозинство. Мая Манолова заяви, че ако се наложи, ще посредничи за срещи и с другите партии, подкрепящи кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Критики към предложението на ЕК за мигрантите
Критики към предложението на ЕК за мигрантите
Чехия организира референдум за излизане на страната от ЕС
Чехия организира референдум за излизане на страната от ЕС