НОВИНИ

Очевидец на побоя в Раднево: Видях, че просто ги убиват

Старозагорският окръжен съд остави в ареста четиримата мъже от Раднево, които в понеделник пребиха трима младежи при саморазправа за предимство на пътя. Съдът остави в ареста с мотиви, че са криминално проявени и има опасност да се укрият или извършат друго престъпление, а деянието, което са направили, е особено тежко.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
18:37, 05.05.2016 (обновена)
15741
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Инцидентът предизвика поредица от протести като снощи те ескалираха, след като се стигна до сблъсъци между жандармерия и протестиращи. При тях бяха ранени четирима души и трима полицаи.

Единият от задържаните Калчо Иванов-Сурай, който е водач на групата, е многократно осъждан. Последната му присъда е била за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди, за която изтърпява условна присъда. Второто престъпление, от 2 май, е извършено по време на тази условна присъда.

Другият обвиняем Ангел Иванов е бил осъждан за грабеж.

Сред другите мотиви на съда да ги остави в ареста е, че деянието е извършено изключително по жесток начин. Това е станало ясно от разпита на около 21 свидетели. Според прокурора за тях щяло да бъде по-добре да останат в ареста във връзка със създалото се напрежение.

Един от свидетелите Нивелин Неделчев буквално е спасил живота на трите момчета като се е намесил и е разтървал ромите и българите.

Нивелин Неделчев: Като излязох навън, видях, че пред фитнес залата около 7-8 циганина биеха група младежа, които са на възраст между 20-25 години. Като отивах нататък, първите крачки ги направих бавно, след това видях, че просто ги убиват. Удряха ги много силно в главите. После видях, че са ръгнати с ножове, започнах да бягам колкото мога натам. Първата ми реакция беше да блъсна единия циганин, който ми беше най-близо. Той бутна другите, които бяха накупчили едното момче, което беше най-зле. Разкрачих се над него, постоянно атакуваха, около една минута ги блъсках само, не влизах в контакт с тях. Действах просто инстинктивно.
;

Снощи сблъсъците ескалираха, когато групата стигна до ромската махала и футболна агитка от Стара Загора започна да хвърля камъни по полицаите, след като не успя да пробие полицейския кордон. Четирима граждани и трима полицаи са пострадали.

Двама мъже и петима непълнолетни са задържани за снощните безредици.

Иначе обстановката в Раднево днес беше спокойна, много от ромите вече са напуснали квартал Кантона, а там продължава да е засилено полицейското присъствие. Предприети са всички мерки за опазване на обществения ред в Раднево, предаде кореспондентът на БНТ Десислава Петкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощ за родители на деца с увреждания
Помощ за родители на деца с увреждания
Животновъди протестираха заради липсата на ваксини
Животновъди протестираха заради липсата на ваксини