НОВИНИ

През 2015 над 65 000 000 души са били принудени да напуснат домовете си

През 2015-та година рекордните над 65 000 000 души са били принудени да напуснат домовете си. Данните бяха изнесени в Доклад на Организацията на обединените нации по повод Световния ден на бежанците. Според документа 24 души са били изселвани от родните си места през всяка минута от изминалата година и почти 100 000 от молбите за убежища са дошли от деца без придружаващи ги родители или настойници.

bnt avatar logo
от Георги Петров
09:07, 21.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Световният ден на бежанците бе отбелязан в Белград от сръбски и международни благотворителни организации, които организираха развлечения за настанените във временните центрове за мигранти в сръбската столица.

Присъствието им е живото доказателство, че така нареченият "балкански маршрут" не е затворен въпреки официалните твърдения от местни политици. Много от тях са изминали дълъг и тежък път до Белград и осъзнават, че забавата по повод Световния ден на бежанците е само еднодневно разсейване.

ЗАМИР, БЕЖАНЕЦ ОТ АФГАНИСТАН: Преместихме се в Турция, после - в България и от България - тук. Беше дълго пътуване, отне ни цял месец. Нито една европейска страна не иска да ни издаде документи и затова нямаме друг избор освен да чакаме тук или да използваме друга опция, която би била нелегална.

Далеч от бежанския център в Белград, пред кулоарите в Белия дом във Вашингтон, американският държавен секретар Джон Кери и специалния пратеник на ООН Анджелина Джоли направиха официално изявление по повод Световния ден на бежанците.

АНДЖЕЛИНА ДЖОЛИ, СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА ООН ЗА БЕЖАНЦИТЕ: Моля хората да разберат, че с 65 милиона души, изселени от домовете си вследствие на конфликти, ние се изправяме пред свят от войни, които няма как да загърбим. Да го сторим би било наивно, безотговорни и опасно.

Джон Кери изрази сходни чувства и призова хората да не задават негативен контекст на думата "бежанец". В Щатите решението на администрацията на Барак Обама да приеме в страната десет хиляди имигранти от Сирия продължава да бъде поляризираща тема и фактор в предстоящите президентски избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ню Йорк арестуваха трима високопоставени служители на полицията за корупция
В Ню Йорк арестуваха трима високопоставени служители на полицията за корупция
Петър Москов: ​Работата на Фонда за лечение на деца е била лошо организирана
Петър Москов: ​Работата на Фонда за лечение на деца е била лошо организирана