НОВИНИ

Москов: До 10 дни да трае процедурата по одобряването на лечението на болни деца

До 10 дни да трае процедурата по одобряването на лечението на болни деца, след постъпването на документите, а родителите на болни деца да могат да проследяват на какъв етап са преписките - с това се ангажира здравният министър Петър Москов в студиото на "Денята започва". Министър Москов обяви още, че в последната година чрез законови и нормативни актове за данъкоплатниците са спечелени 250 милиона лева, които досега са били приходи за търговците.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:30, 21.06.2016
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Министър Москов каза, че има преписки във Фонда за лечение на деца, които са постъпили през ноември 2015 и които още не са получили експертно становище.

Петър Москов, министър на здравеопазването
Това, което ще се случи с новия устройствен правилник на Фонда, и това е амбицията и зад което след приемането му аз ще застана с политическа ангажимент е, че този процес, в който от ноември миналата година до сега няма експертно становище - медицинско, т.е. подготвена документация за разглеждане от Обществения съвет, това време ще бъде сведено до 10 дни. Нито ден повече.

Москов каза още, че ще бъде изградена "ясна информационна система", в която всеки родител ще може да проследи на какъв етап е документацията на неговото дете."Това е ангажимент, който след приемането на устройствения правилник, и аз, и директорът на фонда ще поемем и ще отговаряме съответно политически за него", заяви Москов. Той каза още, че при старото ръководство работата на фонда не е била добре организирана и дори не е имало деловодство.

Петър Москов, министър на здравеопазваето

Начинът на организация на работа във фонда е била лоша, твърдя го отговорно, защото процедурите, начинът на отчет, на водене на документация ,смисъла на работа на Фонда е изкривен.

Москов допълни още, че Фондът за лечение на деца и общественият съвет към него "не са някаква висша инстанция, която да иззема конституционни права". Каза и че здравното министерство няма нищо общо с арестите на старото ръководство. Министър Москов обяви още, че в последната година чрез законови и нормативни актове за данъкоплатниците са спечелени 250 милиона лева, които досега са били приходи за търговците.

Петър Москов, министър на здравеопазването
Това са много пари, предизвикват много интереси и да кажем , че вероятно не е безопасно, но хайде да не влизаме - който го е страх от мечки не влиза в гората .

Според здравния министър заради ясната и последователна политика на правителството фармацевтичните компании са върнали в касата 45 милиона лева като задължителна отстъпка за миналата година, а за тази парите ще са около 70 милиона лева. Тези пари са били част от печалбата на компаниите, а сега се връщат в публичния фонд и ще могат да се купуват повече медикаменти. Москов заяви категорично, че започнатата реформа няма да бъде спряна. Той обяви още, че следващата седмица започва определянето на лекарствата, които Здравната каса ще поема. Забавянето от 1 месец той обясни с факта, че определени болници са поискали дадени лекарства в точно определени опаковки, а не с непатентното им наименование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повторно пръскане срещу паразити в Благоевград
Повторно пръскане срещу паразити в Благоевград
Как ще се движат колите по крайбрежната алея във Варна?
Как ще се движат колите по крайбрежната алея във Варна?